Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15-åring hotade döda polis – tumult när unga sparkade på polisstationens glasrutor

Flera ungdomar störde poliserna som skulle omhänderta en efterlyst pojke. Pojken själv dödshotade en polis och ska nu ställas inför rätta.

Polisen fick veta att en efterlyst 15-åring befann sig i centrala Hudiksvall. När patrullen fått syn på pojken gjorde poliserna sitt ingripande på gågatan vid korsningen Storgatan-Drottninggatan.

Av polisens rapport framgår att en kompis till pojken försökte få loss honom från patrullen. Enligt polisrapporten kom sedan ett 15-tal unga till platsen, och några av dem sparkade mot polisbilen och ryckte i dörrarna.

Läs även: Unga kastade burkar mot polisen

15-åringen sa flera gånger till den ena polisen att han skulle döda honom. Han spjärnade också emot när han skulle sättas in i polisbilen.

När pojken hade förts till polisstationen i Hudiksvall samlades gruppen av unga utanför och kastade snöbollar och sparkade och slog på rutorna till polisstationen.

"Jag kan se från min position i receptionen hur ett flertal av ungdomarna börjar sparka mot de glasrutor som finns i och runt entrén till polisstationen. Jag kan även se hur en av ungdomarna släpar ned en cykel som står parkerad utanför receptionen och hur de försöker att kasta den mot ett fönster." skriver en av poliserna i sin rapport.

Ännu en polispatrull kallades till polisstationen och efter ett tag lämnade ungdomarna platsen.

Läs mer: Polisen vill se ökad närvaro från socialtjänsten

Händelsen inträffade en dag i februari. Tonåringen som omhändertogs åtalas nu för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd efter den händelsen. Han åtalas också för olovlig körning och tillgrepp av fortskaffningsmedel efter att ha kört i diket med en stulen bil månaden innan.

15-åringen stal då en bil i Gnarp tillsammans med två andra pojkar. I närheten av Sörfjärden körde bilen med de tre ungdomarna av vägen. Pojkarna har i polisförhör erkänt.

En av pojkarna har sagt att han satt vid ratten först, men att 15-åringen körde den sista sträckan. De andra pojkarna är under 15 år och kommer inte att ställas inför rätta.

Rättegången mot den åtalade 15-åringen ska hållas i Hudiksvalls tingsrätt inom kort.

Läs ledarartikeln: Väckarklocka när unga tonåringar i Hudiksvall ger sig på polisen

Se även: Morddömd 18-åring ska överklaga till Högsta domstolen