Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

139 miljoner för Hitlerskulptur

17,2 miljoner dollar, motsvarande 139,4 miljoner kronor.

Den saftiga summan var vad en köpare betalade för en Hitlerskulptur på en auktion i New York i helgen. Köparens identitet har inte offentliggjorts.

Den kontroversiella vaxskulpturen "Han" är gjord av den italienske konstnären Maurizio Cattelan och föreställer en knäböjande Adolf Hitler. Bakifrån ser skulpturen ut att föreställa en liten pojke.

Konstverket skapades 2001 för en utställning på Färgfabriken i Stockholm. På söndagen ingick det i auktionshuset Christies temaauktion "Dömt att misslyckas". 39 moderna och samtida verk som att utforskar idén om kommersiellt misslyckande och risktagande ingick i auktionen.

Hitlerskulpturen ses som ett exempel på hur man kan tänja på gränserna inom konsten, och konstnären har själv tvivlat angående sitt eget verk:

– Personligen ville jag förstöra skulpturen och ångrade mig tusen gånger om dagen. Hitler innebär ren skräck. Han ger en bild av fruktansvärd smärta, det gör till och med ont att uttala hans namn. Ändå har det namnet erövrat mitt minne. Det lever i mitt huvud, även om det är tabu, säger han.