Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

11-åriga Amanda söker basketkompisar till ett lag: "Det är en härlig känsla att studsa basketbollen"

Det är något visst med basket, tycker Amanda Warner. Nu efterlyser hon fler basketintresserade i Bollnäs för att kunna få ihop ett lag och lira.

Skolan har just slutat för dagen och Amanda Warner möter upp i dörren till lägenheten på Långnäs. Utomhus öser regnet ner, men vad gör det när man fyller elva år? För det här är nämligen ingen vanlig dag, det här är Amandas födelsedag.

– Jag fick frukost på sängen i morse. Vi firade med bakelser och så fick jag presenter, berättar Amanda.

Skoldagen har också varit ovanligt bra, får vi veta. Kompisarna i fjärdeklassen på Nyhamre skola har sjungit "Happy birthday" och några kompisar skickade lappar där det stod: "Du är bäst, grattis!".

Amanda lever ett aktivt liv. Förutom grundskolan studerar hon persiska, lär sig spela fiol, går på dans och så spelar hon innebandy. Men den stora drömmen är att få spela basket. Kanske bli proffs. Men först måste hon få ihop fler kompisar så de blir ett lag och nästa steg få en tränare.

Amandas mamma Jaleh Warner har kollat runt med olika personer som tidigare spelat basket:

– Jag har inte hittat någon aktiv basketklubb. Hoppas att några hör av sig nu, efter att vi kontaktat tidningen, säger Jaleh Warner.

Amanda fick upp ögonen för sporten tack vare olika basketfilmer. När det var dags för en redovisning i skolan valde hon att berätta om just basket.

– Det är en härlig känsla att studsa basketbollen. Jag känner att jag har koll, jag är liksom ett med bollen. Bollen är min vän.

På rasterna spelar Amanda och hennes kompisar bollspelet King. Då använder man en basketboll.

– Vi pratar ofta om basket i skolan, jag tror många skulle börja om det blev träningar, säger hon.

Sommarlovet är bara några skoldagar bort. Då vill Amanda spela basket. Familjen har också några semesterresor inplanerade, som husvagnscamping i Småland och kusinträff i Stockholm. Det blir också en traditionsenlig tur med bästa kompisen till Furuvik.

– Vi åker alla karuseller. Det är så roligt, säger Amanda Warner.

Amanda funderar ibland över framtiden. En dröm är att jobba som designer och sy barnkläder. Eller att bli basketstjärna.

– Men då måste jag få chansen att träna först, säger Amanda Warner.