Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 miljoner för äldreboende med havsutsikt

Omsorgsnämnden vill bygga ett nytt äldreboende i Hudiksvalls hamnområde till en beräknad kostnad av drygt 100 miljoner kronor.

Behovet har påtalats under lång tid, 2008 talades det om ett bygge med 40 platser i närheten av före detta Överåssågen. Men samtidigt planerades för badhusbygge på kajen och investeringsplanen sprang i väg till 400 miljoner kronor.

– I stället grävde vi fram alla tänkbara platser för att hantera platsbristen. Nu ser vi att behoven fortsätter att öka, säger omsorgschef Pia Andersson.

Statistiskt sett är det en stadig ökning av antalet gamla människor men det är oklart hur många av dem som kommer att behöva plats i äldreboende. Runt år 2020 kommer det att finnas ett trettiotal fler personer som är äldre än 80 år i Hudiksvalls kommun. Bara fem år senare väntas antalet personer äldre än 80 år vara 130 fler jämfört med i dag.

– Vi vill absolut inte få tillbaka den situation som vi hade för några år sedan, då vi inte kunde ge människor det boende de skulle ha, säger Pia Andersson.

Då betalade Hudiksvalls kommun miljonbelopp till landstinget för att det låg medicinskt färdigbehandlade människor kvar på sjukhuset och korttidsboenden användes som långtidsboenden trots att de var olämpliga för detta.

Det nya äldreboendet bör placeras i Hudiksvall eftersom behoven blir störst där, och väntetiderna redan nu är längst. Projekteringen av byggnationen bör starta under 2017 och bygget vara inflyttningsklart runt 2019-2020.

Omsorgsnämnden vill nu att tekniska nämnden får i uppdrag att göra projekteringen. Men beslutet kring investeringen ligger ytterst hos kommunfullmäktige dit ärendet nu skickas.

– Vi ser gärna att det nya äldreboendet byggs nedanför Köpmanberget eller på Kattvikskajen, säger Per Almberg (MP), ordförande för omsorgsnämnden.