Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 färgglada holkar ska pryda älgpassen i Växbo: "Även fåglar behöver tak över huvudet"

Växbo viltvårdsförening och jaktlag har för ett jaktlag ett ovanligt projekt, de ska sätta upp 100 färgglada fågelholkar i skogarna kring Växbo.

– Det är ett litet jobb men ger mycket, berättar Lennart Erlandsson som konstruerat fågelholkarna.

Under sommaren kommer han tillsammans med vännerna i jaktlaget bygga och sätta upp över 100 färgglada fågelholkar i skogarna kring Växbo. De flesta holkarna kommer sättas upp på jaktlagets älgpass.

Läs även: Nasa-färja till final i fågelholks-SM

– På älgpassen är det enkelt att rengöra dem i början av jaktsäsongen och älgpassen sitter runt vårat viltvårdsområde. Då fungerar de även som en markering så folk kan se att man är på Växbos jaktmark, säger Stefan Pettersén.

Läs även: Naturvårdsprojekt i Badtjärn ska inspirera till lärande

– Just nu är 45 stycken holkar färdiga, så vi är nästan halvvägs. Det är bara roligt att stå här i garaget och pyssla, säger Lennart.

Att Växbos viltvårdsförening fastnade just för att bygga fågelholkar är att testa på något annorlunda. Därav de färgglada färgerna på holkarna. Tidigare har viltvårdsföreningen placerat ut foderhäckar för att mata rådjuren på vintern.

– Lika som människor så behöver även fåglar tak över huvudet. Här får de ett naturligt skydd från andra djur, säger Stefan.

Den första holken sitter redan uppe, men den hamnade inte i Växbo utan i Norge.

Läs även: Vargar dök upp under älgjakten

– Överallt där jag åker och hälsar på bekanta brukar jag ta med mig och sätta upp holkar. Jag var i Norge tidigare i veckan så då tog jag med mig en färgglad holk dit, berättar Lennart Erlandsson.

Stefan Pettersén hoppas att deras initiativ ska sprida sig till andra jaktlag.

– Ju fler intiativ som detta, desto roligare och bättre för djuren. Jakt är så mycket mer än bara älgjakt som de flesta förnippar det med, säger Stefan Pettersén.