Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 000 från Länsstyrelsen – ska renovera å med kulturvärde

Länsstyrelsen skjuter nu till pengar till Ljusdals kommun för att göra Västersjöån mer naturlig för fiskarna. Framförallt ta bort vandringshinder i ån.

Annons

I juni kom beslut om att Ljusdals kommun får 100 000 kronor till att renovera Västersjöån utanför Hamra. Ån har tidigare använts för flottning av timmer, men nu behöver den en utrivning för att fiskebestånden ska överleva. Dessutom kommer Riksantikvarieämbetet att dokumentera ån innan, då den har ett antikvariskt värde efter flottningen.

Läs även: Enån exempel på lyckad restaurering av vattendrag: "Bevisat att åtgärderna fungerar"

När det förbereddes för flottning, tog man bort mycket av det naturliga i ån. Dammarna som byggdes lämnades sedan kvar. Nu vill man återställa ån så mycket som det går till en naturlig plats för fiskarna.

– I första hand vill vi göra naturliga lösningar så fisken kan vandra. Trappor fungerar inte särskilt bra har det visat sig, bara för öringar, säger Peter Hallgren som är projektledare för Ljusdals Fiskevårdsplan.

Läs även: Kommunen vill inventera fiskbeståndet – köper in utrustning för att elchocka dem

Hur fiskebestånden ser ut idag vet man inte. Elfiske kommer genomföras för att kunna räkna antalet arter som finns i vattendraget. Öringar är en starkare fisk som har lättare att vandra i åarna, men för gädda, abborre och mört är det svårare.

– Man tog bort den naturliga lekmiljön för fisken när man gjorde i ordning ån för flottning. Även gamla stockar ligger kvar som hindrar fiskarna, säger Peter Hallgren.

Detta görs i samband med ansträngningarna att bilda ett naturreservat kring Västersjön. Beslut väntas ta i höst.

Läs även: En fiskevårdsplan för Ljusdals kommun är klar – vill ha friska och sunda vattendrag

Annons