Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 farligaste sakerna du kan göra på internet

/

Det finns en hel del farligheter online. Vi går igenom de vanligaste fallgroparna och hur du skyddar dig och din dator mot de allvarligaste hoten.

Annons

Det är det amerikanska företaget CyberDefender, specialister på internetsäkerhet, som har tittat på vilka aktiviteter online man bör undvika. I en del fall går det helt enkelt inte att undvika att exponera sig för faror men är man medveten om risken går det att skydda sig effektivt.

När du inte är hemma
Det spelar ingen roll om det handlar om en publik dator på biblioteket eller en dator på arbetsplatsen. Dessa maskiner lämnar massor av spår som är lätta att samla upp för någon med bara grundläggande it-kunskaper. Datorer som du inte äger själv har du inte kontroll över. Skydda dig så här:

 • Välj aldrig automatisk login på känsliga sidor som exempelvis Facebook.
 • Se alltid till att logga ut ordentligt är du lämnar internetbanken eller motsvarande sidor.
 • Naturligtvis ska du svara nej när webbläsaren frågar om lösenordet skall sparas.
 • Radera historiken om du vill skydda din integritet eller använd de nya funktionerna för Privat Surfning som finns i de flesta webbläsare numera.
   Uppdatera Windows / Java / Adobe Reader / Adobe Flash

Framförallt Java och programmen från Adobe är favoritmål för hackare då de har en hel del problem med säkerheten. Skydda dig så här:

 • Uppdatera automatiskt. Flash kontrollerar om det finns uppdateringar vid varje systemstart men du kan ställa in Java att kolla oftare än varannan månad. Se till att även Adobe Reader söker efter uppdateringar varje dag.
 • Även Windows är bekvämast att uppdatera automatiskt. När virus som utnyttjar svagheter i Windows börjar spridas är det extremt viktigt att hålet täpps till så fort som möjligt.Söka på kändisar

Hackarna vet vad som intresserar gemene man och ser till att deras sajter hamnar högt i sökresultatet när man söker på kändisar, framför allt i kombination med saker som "sex tape" och "nude". Skydda dig så här:

 • Strunta helst helt i kändisar och deras eskapader. Hur intressant kan det vara egentligen?
 • Om du måste - använd säkra aggregatorer som exempelvis Google News som oftast inte listar sajter med skadlig kod. Att söka på kändisar och slentrianmässigt klicka på översta sökresultatet är förenat med risker.Torrents

Det effektivaste sättet att fildela lagligt och olagligt material är via Torrent-nätverken idag. Eftersom det är populärt måste du räkna med att hackare försöker plantera skadlig kod och maskera det som eftersökt programvara eller media. Skydda dig så här:

 • Ladda inte ner piratkopierat material.
 • Jasså, du tänker göra det i alla fall? Risken är extremt stor att du utsätter dig för skadlig kod om du inte är väldigt duktig på att skydda din dator. Detta gäller framför allt piratkopierad programvara.

 


Söka efter gratis porr

Nej, inte ens på internet är något gratis på riktigt. Framför allt inte porr. Om en illasinnad hackare vill lura in dig på en sajt med farlig kod är chansen stor att han lockar med porr. Skydda dig så här:

 • Om du inte vill ge upp porren bör du i alla fall hålla dig till betalsajter. De är intresserade av att behålla dig som kund och risken att bli infekterad av virus bör vara betydligt mindre.Online-spel

Gratisspel är jättestort. Framför allt har sociala spel på sajter som Facebook blivit enormt populära. Men det finns risker. Skydda dig så här:

 • Se upp när du laddar ner gratis spelklienter (free to play). De kan innehålla skadlig kod eller ha dålig säkerhet så att de kan utsättas för attacker.
 • Lämna inte ut lösenord eller någon som helst typ av personlig information till de du träffar på i gaming-sammanhang.
 • Gå inte på det gamla FarmVille Secrets-bedrägeriet som fortfarande cirkulerar. Det slutar bara med att du laddar ner en trojan.Facebook-inställningar

Här måste du ta aktiva beslut för att inte utsätta dig för risker. Skydda dig så här:

 • Kontrollera noga dina säkerhetsinställningar. Är det exempelvis nödvändigt att "vänners vänner" skall få tillgång till din personliga information?
 • Skilj på vänner och bekanta. De du inte känner personligen kanske inte skall ha tillgång till all din information.Okända trådlösa nätverk

Tillhör du dem som letar efter oskyddade wifi-nätverk för lite gratissurf? Det kan vara mindre harmlöst än vad det verkar. Skydda dig så här:

 • På resande ska du bara logga in på officiella nätverk som erbjuds av exempelvis hotellet eller flygplatsen. Öppna privata nätverk kan imitera officiella accesspunkter bara för att komma åt personlig information på din dator.
 • När du använder en okänd accesspunkt för surf skall du alltid använda inställningarna för "Public Network" som stänger av utdelning av dina filer med mera.Olika lösenord

Det är tyvärr extremt vanligt att man använder samma lösenord för en mängd olika tjänster. Inte så konstigt eftersom det är svårt att komma ihåg många olika lösenord. Skydda dig så här:

 • Använd ett program som krypterar och lagrar alla dina lösenord på ett säkert sätt. Då behöver du bara komma ihåg ett Master-lösenord när du behöver friska upp minnet.Phishing

Bedrägeriförsöken via e-post är många. Har du inte vunnit en miljon dollar på lotteri så är det banken som behöver dina inloggningsuppgifter för att göra en "kontroll". Skydda dig så här:

 • Är det för bra för att vara sant så är det inte sant. Utgå från det.
 • Kommer erbjudandet/vinsten från ett totalt okänt företag är det troligen en bluff.
 • Banken eller motsvarande frågar aldrig efter lösenord via mejl. Alla vet väl det nu?
 • Uppdaterad säkerhetsprogramvara kan ofta upptäcka/varna för bedrägeriförsök. En bra investering.

 

 


/Andreas Liebert

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons