Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

0278-festivalen lyfte i Stockholm

De kom, de sågs - och de blev segrare allihopa!

Helgens ”0278-festival” i Stockholm, med gräddan i Bollnäs nya musikvåg, blev en mäktig succé.

Pluto i Gröndal var sprängfullt när Leffe P, Delacroix, Ulf Stureson och MFMB samtliga bjöd på sin allra bästa form.

– En helt magisk kväll, sade Erik ”Ludde”Lundin, ordförande i Bollnäs Beatcrew.

Halvhemliga och småruffiga rockhak med massor av rätt atmosfär var vanliga i Stockholm under 80-talet när livescenen var särskilt vital.

Nu har det börjat röra på sig igen.

Bara i ett litet industriområde mellan Liljeholmen och Gröndal strax söder om Söder ligger två ställen nära varandra –Färgfabriken och Pluto.

Den här lördagen hade ett stort gäng heta hälsingar ”invaderat”medlemsföreningen Plutos fränt brokiga lokal, omgärdad av taggtrådsstängsel men fylld med mänsklig värme och passion för rock av alla sorter.

En brokig blandning blev det också när några av mest profilstarka banden i intresseföreningen Bollnäs Beatcrew ställde sig på den intima scenen.

Och intresset för alternativen från Hälsingland var stort, inte bara från inflyttade kompisar. Pluto var en svettig folkfest redan när Leffe P laddade upp stämningen, och allsången, med sin medryckande ”byrackepop”. Det blev en rätt perfekt inledning på en rätt perfekt kväll.

Nya låtar som ”Lillebror”pekar också på att det hårt arbetande bandet är på väg att hitta nya nyanser i låtskrivande. Men på den resan hänger inte sångaren Viktor Waltersson med.

Det blev en känslosam stund på scenen då Waltersson meddelade att det var hans sista spelning med Leffe P.

– Jag har känt på slutet att hjärtat inte riktigt är med och då kan det lika gärna få vara, sade Waltersson, som dock fortsätter i electronicabandet ITF och med egna syntpop-projektet V-Dogg.

Leffe P drar sig tillbaka för omgruppering, men siktar på en andra andning.

Det är lätt att tappa andan, men lika lätt att dansa, när Delacroix bjuder upp. De är något äldre och spelar en extraordinär sorts bastardrock som inte liknar något annat.

På Pluto fattade alla poängen. Det är krokigt utan att bli konstigt, tekniskt briljant utan att bli uppvisning och nog är Delacroix ett band för än större scener.

Där är redan MFMB (tidigare My Favourite Moonboots), numera med Malmö som bas har det ambitiösa electrorockbandet i år spelat både på Roskildefestivalen och Hultsfred samt ett otal gånger på de hetaste alternativscenerna (Debaser) i Stockholm och Malmö.

Det är också något som märks när MFMB släpper loss sitt lika toktäta som glödande intensiva mangel med bestämda beats. Nu är hela lokalen en kokande gryta och MFMB kör tills de bara inte orkar mer, och efteråt konstarer svettige basisten Sebastian Hedberg;

– Det här var årets bästa konsert, och roligare än alla festivalerna!

Lika kul hade veteranen Ulf Stureson, som fick en rejäl kick kompad av delar av Delacroix plus multispelmannen Staffan Jonsson på elgitarr och fiol.

– Hur kul som helst! Jösses, vad jag saknat att spela med ett band, och det här var helt rätt, sade en mycket uppskattad Stureson som hoppades på ett utvecklat samarbete framöver.

Precis som alla inblandade i 0278-festivalen var överens om att fortsättning följer…