Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Moderaterna driver på för krisstöd som räddar jobb och företag

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Moderaterna Lars Beckman och Elisabeth Svantesson.

Bild: Henrik Montgomery/TT, Arkivbild, Roger Wallenius

Annons

Vi befinner oss i en ny period av ökad smittspridning och regeringen har infört ytterligare restriktioner som påverkar tillvaron. Detta i ett läge där många företag redan är under hård press efter snart två år av pandemi och arbetslösheten fortfarande är högre än i alla jämförbara länder. Därför har Moderaterna nu drivit igenom återinförda krisstöd.

Annons

Det är grundläggande att krisstöden omfattar generösa stödnivåer och att de beslut som krävs för att stötta jobb och företag i ett förvärrat läge fattas i tid. Anställda och företagare behöver förutsägbarhet och garantier för att kunna planera sin verksamhet när osäkerheten kring pandemins utveckling återigen präglar vardagen.

För att stötta företagen i det omedelbara skedet är det ett viktigt besked att en ny period för skatteanstånd nu införs för att trygga företagens likviditet så att mer akuta problem i närtid kan undvikas och jobb kan räddas.

Annons

Att omställningsstödet som inkluderar lönekostnader nu återigen kommer kunna sökas är av stor betydelse för att kunna rädda jobb i branscher som påverkas påtagligt av den ökande smittspridningens konsekvenser. Det är ett träffsäkert stöd för de företag som har drabbats värst under pandemin och som påverkas tydligt av återinförda restriktioner, däribland restaurang- och servicenäringen. Därtill säkras att omsättningsstöd för enskilda näringsidkare ska kunna sökas och goda möjligheter att korttidspermittera personal vid behov.

Större kultur- och idrottsevenemang påverkas i stor utsträckning av ökad smittspridning och restriktioner som begränsar möjligheten för större sammankomster. Det är därför betydelsefullt att evenemangsstödet nu kommer kunna erhållas på nytt för att reducera riskerna för arrangörerna och rädda jobb inom kultursektorn och svensk idrott eller hos andra ideella föreningar.

Därutöver säkrar vi stöttning till småföretagare i form av slopat läkarintyg för smittbärarpenning, riskgruppsersättning och ersättning för karensavdrag. Ersättning till arbetsgivare för höga sjuklönekostnader kommer åter på plats för att minska riskerna vid höga sjuktal.

Annons

För en stabil och trygg krishantering är det avgörande att riksdag och regering kan enas kring de mest grundläggande delarna för att mildra effekterna av coronakrisens fortsatta härjningar. Utgångspunkten för Moderaterna är att vi hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta.

Elisabeth Svantesson (M) Ekonomisk-politisk talesperson

Lars Beckman (M) Riksdagsledamot Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy