Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
L: Villaägarnas elpris måste sänkas permanent

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Villaägarnas elpris måste sänkas permanent! Elräkningen har aldrig tidigare slagit så hårt som nu på svenska familjers privatekonomi.

Annons

Elpriserna skenar och resulterar i rekordhöga elräkningar för hushållen i Gävleborg. För två år sedan var situationen annorlunda när ytterligare två kärnkraftsreaktorer var i drift, nu märks resultatet av nedstängningen av de två kärnkraftverken i Sverige.

Villaägare i Gävleborg berättar om sin oro över att behöva lämna hus och hem på grund av de höga elräkningarna på i vissa fall mellan 10-15 000 kronor. Elräkningen har aldrig tidigare slagit så hårt som nu på svenska familjers privatekonomi.

Annons

Då duger det inte att som den socialdemokratiska regeringen vill göra, att som de själva säger ge ett tillfälligt bidrag till hushållen för att klara av den akuta situationen. Men detta tillfälliga bidrag har regeringen sagt inte kommer igen. Då blir frågan: Hur ska hushållen klara sig nästa gång det dimper ner en elräkning som är mer än dubbelt så dyr som den brukat vara?

Annons

För att hantera detta måste åtgärder vidtas som pressar ner villaägarna elpris permanent. Under vissa perioder är hälften av elpriset skatt.

Därför föreslår Liberalerna att elskatten ska sänkas med fyra miljarder kronor. Under den kommande mandatperioden vill vi fortsatt stegvis sänka elskatten med målet att den på sikt ska halveras.

Elektricitet punktbeskattas genom energiskatten. Det vanliga är att punktskatter används när staten vill begränsa konsumtionen av något, till exempel för att konsumtionen är skadlig. Men elen vi använder i Sverige har varit i det närmaste fossilfri sedan kärnkraften byggdes ut i början av 1980-talet och har nästan ingen klimatpåverkan alls. Dessutom behöver elanvändningen öka kraftigt när sol, vind och kärnkraft ersätter kol, olja och gas. Trots detta har beskattningen av el ökat kraftigt över tid. Skatten riktas idag framförallt mot hushållen och servicesektorn som står för ungefär 60 procent av elanvändningen.

För att komma bort ifrån prisvariationer och få ett stabiliserat elpris på rimliga nivåer för hushållen måste vi i Sverige öka andelen planerbar elproduktion. Ett sätt att göra detta är att satsa på kärnkraft. Framtidens svenska elproduktion måste byggas vidare på ett sätt som gör att el kan levereras när den behövs. Vindkraft är bra på lämpliga platser för sätta upp vindkraftverk. Men vi kan inte göra oss helt beroende av energislag om inte är planerbara. Vi behöver el även när det inte blåser. Elsystemet måste leverera el när den behövs oavsett väder och vind. Därför är kärnkraften som kan producera miljövänlig el konstant viktig.

Hasse Backman (L) Förbundsordförande Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy