Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Insändare
Vad händer med sakerna – och vem tjänar pengar på återbrukshuset?

Signaturen "Undrande" ställer flera frågor om återbrukshuset på Ulvbergets återvinningscentral i Hudiksvall. Eva B Nilsson, projektledare Hudiksvalls kommun, svarar direkt.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Återbrukshuset Ulvberget.

Bild: Lovisa Hassner

Annons

Tack för ditt svar det låter väldigt fint när du beskriver att det lagas och fräschas upp innan försäljning, men allt behöver väl ändå inte lagas eller?

Nu till min fråga – hur är turordningen om jag som privatperson lämnar in ett föremål som är helt och riktigt i vilket fack hamnar? Lämnas det i första hand till företagare eller till de som bedriver loppis och tjänar pengar privat och sedan till bistånd? Vem bestämmer vart det hamnar?

Och nu till sista frågan – får företagarna och de som bedriver loppis betala för avhämtat gods och vad är priset och vart hamnar dom pengarna?

Hade en lite fråga kvar, om jag som privatperson vill vara säker på att det skall hamna rätt, alltså till bistånd i första hand, då måste alltså jag säga till om det annars är risken stor att det hamnar hos någon loppisförsäljare, eller hur?

Annons

Annons

Undrande

Svar direkt

Hej Undrande, ja, om du vill lämna till en särskild biståndsorganisation ska du åka dit och lämna direkt till dem. Då väljer du vem du vill samarbeta med. Så mycket som möjligt ska återbrukas i samhället och det behöver så klart inte passera en kommunal återvinningscentral. Ditt och andras engagemang i biståndsorganisationer, företag, på digitala köp- och säljmarknader och byten mellan privata personer gör att massor återbrukas och det är bra. Det som kan användas igen ska återbrukas enligt EUs avfallstrappa.

Det material du lämnar in till kommunens återvinningscentraler tar vi hand om. Sedan vi byggde om och bemannade återbrukshuset på återvinningscentralen på Ulvberget för två år sedan har vi ökat mängden till återbruk med många ton. Våra kunniga medarbetare fångar upp sånt som annars hade hamnat i containern för restavfall (restavfall skickas till förbränning). Det är ett av våra sätt att jobba enligt EUs avfallstrappa och öka mängden till återbruk.

Som jag skrev i förra svaret har vi ett fint samarbete med både företag och biståndsorganisationer. Det går till så att de berättar vad de vill köpa av oss och vi fördelar det som kommer in. En del köper loppisprylar, möbler, kläder eller cyklar och en del köper delar i trä eller metall som används i produktion. Hittills har de varit nöjda med den fördelning vi gör och det material de köper. Vi ser potential i att återbruka mer material och vill gärna ha fler samarbetspartners. Hör av dig på aterbruk@hudiksvall.se om du har idéer på att använda trä, tyg, delar av maskiner, möbler eller annat! Eller ring oss på avfallsavdelningen via kommunens växel.

Annons

Annons

De som beställer material betalar enligt en prislista per kilo eller per antal medan biståndsorganisationer kan få avtal om att få återbruk gratis. I gratis-avtalen ingår till exempel att hämta enligt ett veckoschema, möten för utveckling, bemanna vid behov, återkoppla statistik och att kommunicera för mer återbruk. Biståndsorganisationernas återbruk fördelas, som du redan vet, genom att de turas om att hämta varsin vecka. Återbrukare kan ofta sin bransch bra och vet vad som går att sälja vidare eller förädla så de hämtar bara det de vill ha. Vi ser även ett samarbete mellan biståndsorganisationerna där några tar mer möbler och andra mer kläder. Naturligtvis kan även biståndsorganisationer beställa material och betala men den frågan har inte varit aktuell.

Så till din fråga om vart pengarna hamnar. Som du vet är återvinningscentralen en kommunal verksamhet men avfallshanteringen drivs inte med skattepengar. Alla fastighetsägare har en avfallsavgift och de av oss som bor i lägenhet betalar via hyran. Avgiften som finansierar både återvinningscentraler och sophämtning i vår kommun har inget vinstsyfte. När verksamheten köper saker, som till exempel transporter och förbränning av avfall, så betalar taxekollektivet för det. När vi säljer material, som till exempel metall till återvinning eller cyklar till återbruk så får vi en inkomst i verksamheten.

Det var en kort beskrivning av det kommunala återbrukets samarbete med företag och biståndsorganisationer. Om du vill är du välkommen på ett guidat besök för att få veta mer detaljer eller så kan du fråga mig nästa gång vi ses i återbrukshuset?

Eva B Nilsson, projektledare Hudiksvalls kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy