Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Tjugondag Knut – vem städar ut din jul?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Barbro Andersson, avdelningsordförande, Kommunal Mitt, skriver om hushållsnära tjänster och kollektivavtal.

Bild: Alexandra Örn

Annons

Den 13 januari är det tjugondag Knut, dagen då julen ska städas ut enligt gammal hävd. Frågan är om du gör det själv, eller om du anlitar ett företag som erbjuder hushållsnära tjänster?

Hushållsnära tjänster omfattar många olika yrkes- och arbetsuppgifter som sker i andras hem. I branschen arbetar medlemmar i Kommunal med städning, barnpassning, matlagning, fönsterputsning och trädgårdsarbete. Det arbete som görs i andra personers hushåll ger kunden rätt till skattereduktion, så kallat rut-avdrag. Medlemmar ser många positiva sidor med sitt arbete, det är självständigt och arbetet gör skillnad. Kunderna är oftast trevliga och ger uppskattning. Vanliga problem är att få ersättning för restid, rätt lön och rätt antal semesterdagar.

Annons

Annons

I dagens samhälle är vår tid väldigt värdefull. Vi köper oss tid genom att skaffa till exempel robotdammsugare eller robotgräsklippare. Vi använder i allt högre grad hemkörning av varor från affären, i den mån den servicen erbjuds där vi bor. Den som har ekonomiskt utrymme kan köpa sig tid genom att anlita ett företag som erbjuder hushållsnära tjänster.

I samhällsdebatten är hushållsnära tjänster ofta ett exempel på ”enkla jobb”. Inget kan vara mer fel! Du måste ha materialkunskap, du behöver vara flexibel och serviceinriktad. De debattörer som talar om enkla jobb menar att fler behöver komma in i branschen. De kräver att ingångslönerna sänks. Tvärtom så är det redan idag lätt att komma in i branschen, få har heltid och de redan väldigt låga lönerna kan inte sänkas.

På Kommunals webbsida kan du i tjänsten Kollkollen se om företaget du anlitar för hushållsnära tjänster har kollektivavtal. Kollektivavtalet är ett säkert och enkelt sätt att förbättra villkoren för denna så viktiga yrkesgrupp. Genom att köpa hushållsnära tjänster från dessa företag bidrar du till att den som städar, putsar fönstren eller klipper gräset i ditt hem har schyssta arbetsvillkor.

Barbro Andersson, avdelningsordförande, Kommunal Mitt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy