Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Skattereduktion för gåvor stimulerar givande

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jakob Forssmed (KD), ekonomiskpolitisk talesperson.

Annons

För oss kristdemokrater är det civila samhället en av samhällets grundbultar – i familj, idrottsföreningar, ideella föreningar, kyrkor och samfund, idéburna sociala organisationer läggs grunden för medmänsklighet, demokrati och ett varmare Sverige.

Samtidigt har många familjer en ansträngd ekonomisk situation. Bland de som kämpar med en svår ekonomisk situation finns de som under pandemin förlorat jobbet. Samtidigt ser vi en ökning av fattigdom, svält och utsatthet i världen i spåren av pandemin. De ideella organisationerna har gjort, och fortsätter att göra, stora insatser för behövande.

Annons

Annons

Trots att det varit en liten ökning av givandet 2020 jämfört med 2019, enligt Giva Sverige, uppger många organisationer att de fått minskade intäkter från gåvor, bidrag och samarbeten. Bland de aktörer som drabbats mest negativt finns de som får gåvor och bidrag via personliga kontakter, evenemang eller via kollekter. Många mindre aktörer har också drabbats.

Ett av våra viktigaste förslag för att stärka civilsamhällets viktiga arbete är skattereduktionen för gåvor till ideella organisationers arbete bland hjälpbehövande (gåvoskatteavdrag). Med den budget som vi kristdemokrater stod bakom, och som vann riksdagens bifall, fördubblas nu gåvoskatteavdraget så att gåvor upp till 12 000 berättigar till avdrag. På så sätt uppmuntrar och förstärker staten enskilda människors engagemang och stärker de ideella organisationerna att sträcka ut en hand till den som är utsatt! Vi stärker också statens stöd till barns gemenskap och aktiviteter och arbetet bland äldre som drabbas av ensamhet.

Efter detta viktiga steg som nu blir verklighet vill vi kristdemokrater gå vidare för att gåvor till fler organisationer och ändamål ska berättiga till gåvoskatteavdrag, sänka den undre beloppsgränsen för varje gåva och förenkla administrationen för de berörda organisationerna.

Annons

Kristdemokraterna vill stärka förutsättningarna för de ideella aktörerna och fortsätter att vara en stark röst för civilsamhället.

Jakob Forssmed (KD), ekonomiskpolitisk talesperson

Jennie Forsblom (KD), regionråd i opposition Gävleborg

Peter Åkerblom (KD), gruppledare

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy