Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Kan bränsleskatten i Sverige rädda världen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Är det rimligt att alla i Sveriges avlånga land ska betala lika mycket i bränsleskatt?" frågar sig insändarskribenten.

Bild: TT

Annons

Vad är politik? Och vad är logik?

Att Sverige ska leva det är alla partier överens om.

Frågan är bara: är alla landsdelar lika viktiga? Att bo på landsbygden kräver nästan att varje familj har en egen bil att transportera sig med till arbete, affären med mera. Det är lätt att ta beslut om höjda drivmedelsskatter när man inte behöver använda bilen i vardagen. För många familjer blir kostnaden för detta beslut avgörande för var man kan bosätta sig. Kostnaden kan även komma att påverka hur delaktiga barn kommer att kunna vara i fritidsintressen och för vissa även hur aktivt de kommer att kunna leka med sina kompisar på grund av avstånden.

Annons

Att bo i landsbygd har de flesta av oss valt och varit införstådda med att kostnader för transport varit en stor del av familjens ekonomi, dock inte att den ska vara den enskilt största kostnaden i hushållet för många familjer.

Annons

Är det rimligt att alla i Sveriges avlånga land ska betala lika mycket i bränsleskatt?

Att bo i en storstad innebär att många fler delar på kostnaderna och inkomstskatten blir lägre, dessutom har de större möjligheter till att åka kommunalt med tunnelbana, spårvagn, pendeltåg, buss med mera.

Är målet för svensk politik att urbaniseringen ska ta fart på allvar igen?

Vi har under pandemin sett en efterfrågan om att flytta utan för stadskärnorna och då framför allt från de större städerna, är det en trend som är för att stanna eller kommer den också att dö på grund av bränslepriserna?

Långa transportsträckor kostar och hur många av våra företag på landsbygden kommer att få det svårt på grund av de ökade kostnaderna? Blir det så att inte fler etablerar sig? Kommer det att bli så att företag flyttar till andra orter med kortare transportvägar?

Blir bekymrad över hur våra små samhällen kommer att se ut i framtiden.

Kommer de öppna landskapen i glesbygd finnas kvar eller blir det en ekonomisk fråga för markägaren?

Att bo på landsbygden betyder för många en stor frihet med fiske, jakt, vandring, bärplockning med mera. Tror inte vi är många som inte värnar om miljön, vi åker med varma bilar på grund av avstånden vilket minskar utsläppen. Vi har följt miljöpolitiken och köpt miljöklassade bensin och dieselbilar som varit skattesubventionerade, tyvärr straffas vi för det nu.

En liter diesel kostar i Ryssland 6,29 kronor, Tyskland 16,72, USA 9,50 och Sverige på min mack i dag 20,28.

Kan bränsleskatten i Sverige rädda världsmiljön? Rätt väg att gå eller finns det andra som är mer effektiva?

JH i Alfta

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy