Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Läsartext
Möte för Bollnäs filateli- och vykortsförening

Pandemin tvingade Bollnäs filateli- och vykortsförening att tillfälligt upphöra med mötesverksamheten. Under hösten återupptogs den på invant sätt.

Detta är en läsartext.

Här är styrelseledamöterna, värderarna och auktionisterna som behövs för att hålla verksamheten igång: Marianne Alsing, Åke Persson, Ylva Holmgren, Johnny Sundin, Hugo Forsberg, Torulf Andersson och Kjell Holmgren. Saknas Stefan Persson och Stefan Jonäng.

Annons

Det innebar ett möte varje månad i Lenninge byalokal med ett tjugotal medlemmar, senast kom en ny medlem med. Tre stycken kommer stadigt varje möte från Gävle-Sandviken. En eller två från Dalarna. Övriga från Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn.

Under mötena får vi korta berättelser om post- och frimärkshistoria. Om förfalskningar som förekommit. Om frimärksländer som inte finns längre. Om skyddsperforerade märken eller annat.

Annons

Annons

Under fikat med macka ett lotteri och därefter höjdpunkten – auktionen! Ett 60-tal objekt byter ägare utan avgifter eller provisioner. För en billig penning hittar man alltid något att ta med hem för att gå igenom under lämpligt tv-program, eller radiodito. Var och en har sina favoritområden. Vykort från hemorten. Frimärken stämplade hos postombudet Sjögrens affär i Sörbo eller kanske stämplat på tåget Bollnäs–Orsa? En samlar på fiskar och en annan på Oskar 10 öre. Det finns lika många samlarområden som samlare, om inte fler, bara fantasin sätter gränser.

Vid ett möte förärades Tor-Gunnar Wolker Sveriges Filateliförbunds förtjänstplakett. Han har en mycket intressant samling.

Historiska brev är också intressant. Vad sägs om ett kronobrev från Renshammar 1788 att läsas upp i Söderala kyrka. På brevet noterades att Grundén också gjorde det den 20 januari. Eller ett brev från greve Hallwyl i Stockholm till disponenten och riddaren herr Erik Lindström, Bollnäs. Vi lär oss mycket både lokalt och om världen, dåtid och nutid.

Stefan Jonäng

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy