Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Insändare
Gävle högskolas ledning visar på bristande kunskap och bildning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Låt inte byråkrater och obildade människor i Gävle Högskolas ledning förstöra Gävles anrika grund som lärosäte" skriver signaturen Studia Humanitatis Exquisitus.

Bild: Hanna Engman

Annons

Universitet kommer från latinska ordet universitas = helhet. Det kallades även studium generale i latinspråkliga länder. Nu har Gävle en högskola, en bra sådan men själva idén att ett högre läroverk ska vara brett och allomfattande är mycket viktigt och en hörnsten i de anrika västerländska akademierna.

Man måste sätta de humanistiska ämnena högt. Vad vore några av världens bästa ”högskolor” utan sina humanistiska fakulteter och program. Ingenting. Absolut ingenting. Harvard, Oxford, Lund, Uppsala, Åbo för att nämna några. Det är här i denna kataklysm och myriad av idéer, musik, humaniora, naturvetenskap och lärda som framsteg sker. Inte av trångsynta byråkrater utan lärdom och vishet som Gävle högskola nu visar prov på. Allvarligt, bekymrande och något som kommer sänka Gävles tradition som Anrik kunskapsstad. Vasaskolan grundades 1557! Av Gustav Vasa, då som teologisk högskola. Det är inte många högre läroverk som har sådan anrik historia. Kanske man skulle döpa om högskolan till ”Rex Gustavus Vasa Högskola, Gefle” .

Annons

Annons

Låt inte dessa byråkrater och obildade människor i Gävle Högskolas ledning förstöra Gävles anrika grund som lärosäte. Detta kommer få konsekvenser, dåliga sådana. Rykte och ärbarhet betyder allt, det är på väg att gå om intet med ej grundade, dåliga beslut. För Gävles anrika lärosäte, Studium Universalis.

Studia Humanitatis Exquisitus

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy