Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Moderaternas vindkraftmotstånd skapar oro för framtiden

Miljöpartiet replikerar på insändarna Moderaternas energipolitik största hindret för lägre elpriser (19/12) och Miljöpartiet bär skulden för de höga elpriserna (2/1).

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Emanuel Hort (MP). Riksdagskandidat.

Annons

I en insändare den 19/12 påtalas problemet med Moderaternas konsekventa motstånd mot vindkraft som i närtid kan ge den gröna energi som regionens företagare behöver. I hela landet har (M) stoppat över 1200 vindkraftverk och bara i Gävle och Sandviken har de stoppat vindkraft motsvarande mer än hela länets energiförbrukning.

I sitt svar 2/1 bemödar sig dock Lars Beckman och Åsa Äng Eriksson (M) inte om att svara på kritiken, utan lägger all kraft på att i stället beskylla Miljöpartiet för de höga elpriserna på den europeiska elmarknaden. Avgörande faktorer som ökad global efterfrågan på energi efter pandemin och utebliven rysk gas på kontinenten nämns – inte alls.

Annons

Annons

Det är ingen hemlighet att våra två partier har väldigt olika syn på kärnkraften. Ingen kan förneka de potentiellt förödande risker som kärnkraften för med sig. Tack och lov då att det finns alternativ! En viktig del i ekvationen med stor potential är fortsatta insatser för energieffektivisering, men Miljöpartiet har också konkret politik för en snabb och hållbar utökning av elproduktionen inklusive ny vindkraft. På så vis stärker vi förutsättningarna för det lokala näringslivet, ökar mängden tillgänglig energi och på sikt även sänker elpriserna. Vi ser hur vår region är högintressant för företag att både växa och etablera sig i, om möjligheterna till ren el finns. Etableringar som betyder jobb för de tusentals människor som fortfarande står utanför vår arbetsmarknad.

Självklart ska vindkraft bara etableras där människor och miljöer inte påverkas mer än nödvändigt. Men hur vi än vrider och vänder på det, så är vindkraften det energislag som trots hög produktionskapacitet ger minst påverkan. Särskilt intressant är större havsbaserade vindkraftsanläggningar. Vi vill också se en regional fastighetsskatt, där vindkraften ger tillbaka till lokalsamhället.

Så vad är då Moderaternas svar? De fortsätter att säga konsekvent nej till ny vindkraft. Och eftersom ny kärnkraft är ekonomiskt ointressant för marknaden är frågan om (M) är beredda att använda skattebetalarnas pengar till att finansiera en dyr utbyggnad, något de inte avsatt medel till i senaste budgeten.

Slutsatsen är att (M), trots anspråk på att vara ett statsbärande parti, saknar ett trovärdigt svar på hur Sveriges elförsörjning ska säkras och hellre skyller ifrån sig istället för att ge besked.

Therese Metz (MP), kommunalråd Gävle

Emanuel Hort (MP), riksdagskandidat Gävleborg

Madelene Håkansson (MP), toppkandidat i regionvalet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy