Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Insändare
Kommunal vill se ändring inom hemtjänsten i Bollnäs nu!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Hemtjänsten i Bollnäs är på väg åt ett håll som är oerhört skrämmande, men man kan fortfarande rädda den" skriver företrädare för Kommunal i en insändare.

Annons

Vi fackliga företrädare i Kommunal Bollnäs möter dagligen den stora utmaningen inom äldreomsorgen, och då framför allt hemtjänsten. Vi möter förtvivlan, hjälplöshet, otillräcklighet, stress och mycket mer från medlemmarna i Kommunal. Vi möter just nu en situation som vi aldrig någonsin tidigare mött.

Det är akut personalbrist inom hemtjänsten, personalen vänder ut och in på sig själv för att få ihop arbetsdagen och den minutstyrda planeringen. Det finns inte luft i planeringen för oförutsedda händelser, som faktiskt inträffar när man arbetar med människor. Går man dessutom kort om personal mer ofta än sällan så blir den minutstyrda planeringen ännu tajtare, så pass tajt att det inte finns tid för paus eller att gå på toaletten.

Annons

Tittar man på vad arbetsmiljölagen säger så har man rätt till de pauser som arbetet kräver, och arbetsmiljölagen är stark och gäller alla ─ alltså även för Kommunals medlemmar i Bollnäs.

Annons

Nej, nu får det vara nog! Det är dags att lyfta och uppskatta det viktiga och fina arbete medarbetarna inom äldreomsorgen gör. Jämför vi äldreomsorgen 20 år tillbaka med dagens så ser vi att arbetsuppgifterna har ändrats, vårdbehoven/vårdtyngden har ökat, kraven på teknik och digitalisering har ökat, och för att inte nämna de ökade kraven på dokumentation. Utifrån dessa ökade krav så kan man tro att bemanningen också har ökat, men bemanningen har i stället minskat!

Utmaningen i Bollnäs handlar mycket om att behålla de medarbetare man har och att minska sjukfrånvaron. Man behöver rekrytera många nya medarbetare, utifrån demografin i Bollnäs, men redan i dag är det svårt att rekrytera nya medarbetare. Man måste verkligen göra arbetslivet inom äldreomsorgen hållbart och attraktivt. Som det ser ut nu i Bollnäs är det långt ifrån hållbart.

Jobbet inom äldreomsorgen är ett av de finaste och bästa jobb man kan ha, men det kräver att man får förutsättningarna att utföra det. Nu är det dags att förbättra arbetsvillkoren och ge medlemmarna i Kommunal rätta arbetsmiljöförutsättningar, man måste börja se över arbetsmiljön, löner, arbetstider etc.

Vi kan verkligen kalla nuvarande situation för katastrof, och då tänker vi inte bara på de fantastiska medlemmarna i Kommunal som arbetar inom hemtjänsten, utan även på situationen för administratörer och enhetschefer. Hemtjänsten i Bollnäs är på väg åt ett håll som är oerhört skrämmande, men man kan fortfarande rädda den. Men det krävs att man gör något, och det är nu!

Sektion Bollnäs, Kommunal Mitt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy