Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
När blev kristen tro fanatism?

Jerker Sjölander och signaturen RB fortsätter sin debatt om undervisning och religion.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jerker Sjölander från Delsbo debatterar undervisning och skola, först med signaturen "Vägs ände" och nu med signaturen "RB".

Annons

Det är intressant att signaturen "RB" (29/12) ger sig hän åt "krypskytte" och inte vågar kliva fram och avslöja vem hen är. Har man så lite kurage och omdöme kan det vara klokt att inte avslöja sin identitet. Det är då ganska tryggt att komma med mindre träffsäkra "hugskott" och falska beskyllningar.

Annons

Annons

Ingen verklig historiker kan förneka eller helt blunda för det faktum att den äkta kristna tron på ett positivt sätt bidragit till vårt västerländska samhälles uppbyggnad och styrka. Man kan inte heller förneka det moraliska förfall som för närvarande pågår och gör tillvaron alltmer osäker i det sekulariserade samhälle som växt fram de senaste årtiondena, där kravet på flera poliser och övervakningskameror är ett måste för att stävja bristen på respekt för andra människors liv och egendom.

Läs även: Fri skola eller ateistisk?

Vi behöver inte gå mer än ett par mansåldrar tillbaka i tiden för att se en enorm skillnad i den trygghet som då rådde i vårt svenska samhälle till skillnad från hur det är i dag. Vid den tiden fanns en helt annan öppenhet och respekt för andra människors liv och egendom.

Vi kunde känna oss trygga i våra hem även om dörrarna var olåsta. Man kunde utan fruktan be om lift av vilt främmande människor om man saknade eget fordon. Du kunde ta med dig kontanter när du gick för att handla utan någon större risk för att bli nedslagen och rånad.

På den tiden fanns kristendomsundervisning och morgonbön även i skolan utan att någon for illa. Samhället mådde bra och utvecklades väl till dess att man nått så långt i sin uppbyggnad att man inte längre ansåg sig behöva den moraliska ryggrad som den kristna tron förmedlat. Därmed började det förfall som vi nu har att brottas med.

Annons

Annons

Kristendom handlar inte om "bokstavstro". Inte heller om att kopiera Gamla testamentets trista, men lärorika historia, utan att leva upp till det kärlekens bud, som gavs genom Honom, vars födelse vi just har firat med glädje och fest. Följer vi Hans råd och undervisning är vi i gott sällskap.

Jerker Sjölander

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy