Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Läsartext
Ljusdalingar hjälper fjällgässen

Detta är en läsartext.

En av gässen på bilden är försedd med den sändare som bekostats av välgörenhetsmiddagen 2021 i regi av Naturskyddsföreningen Ljusdal och Condis i Järvsö. Fotograf: Niklas Liljebäck, Projekt Fjällgås

Bild: Läsarbild

Annons

Projekt Fjällgås är ett av Sveriges äldsta artbevarandeprojekt, och projektet är nu i en spännande fas – med direkt stöd från generösa privatpersoner från Ljusdals kommun. Efter 40 års verksamhet i ett och samma område i Arjeplogsfjällen sker nu försök att återetablera fjällgäss i nya områden i svenska fjällen.

Försöken leder till att ny kunskap kring hur fjällgäss flyttar behöver samlas in. För att följa hur fåglar flyttar ringmärks fåglarna eller, än hellre, så monteras sändare på utvalda fjällgäss. Sändarna skickar löpande information, enligt Niklas Liljebäck, projektledare i Projekt Fjällgås.

Annons

På initiativ av Henrik Estander, krögare i Järvsö, hölls 2021 i samarbete med Naturskyddsföreningen Ljusdal, en digital välgörenhetsmiddag till stöd för Projekt Fjällgås. Middagen kunde bidra med medel till inköp av en specialkonstruerad sändare för fjällgäss. Fjällgåsen som fick sändaren var en ung hona, som sattes ut i fjällgässens kärnområde i Arjeplogsfjällen den 8 juli 2021, där honan ingick i en grupp om 12 fjällgäss.

Annons

Tack vare denna sändare, som skickade ut positioner, kunde projektet på kvällen den 23 augusti rapportera att honan var på väg söderut, och lokala fågelskådare kunde skickas till ett område söder om Sundsvall. Under följande dagar besöktes området av flera av projektets volontärer och bilden klarnade. I gruppen fanns då 15 unga fjällgäss, en blandning av omärkta individer och utsättningsfåglar, samt 11 äldre fjällgäss.

Under hösten har sedan flocken kunnat följas och vid årsskiftet 2021/2022 befann sig flocken på gränsen mellan Tyskland och Nederländerna. Flera av de områden flocken besökt har tidigare inte varit kända för att hysa fjällgäss.

Molniga dagar har inneburit att sändarens solceller inte har förmått ladda batterierna för att ge detaljerad information. Men denna sändartyp kan lagra data för att senare skicka detta när batteriet tillåter.

Det är med stor spänning Projekt Fjällgås väntar på vårsolen och flyttningen norrut. Vår förhoppning är förstås att den sändarförsedda unga honan får en kull 2022. Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet rapporterade att 2021 varit att bra år för fjällgåsen i Sverige. Projekt Fjällgås har utvecklats till ett starkt samarbete mellan ideell och offentlig naturvård, och engagerar många. Antalet fjällgäss i Sverige uppskattas till omkring 130 individer.

Tony Persson, Naturskyddsföreningen Ljusdal

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy