Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ramsjö

Insändare
Kommunen måste ge stöd till inköp av kortläsare

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kjell Söderberg anser att Ljusdals kommun skall stå för kostnaderna av kortläsare.

Bild: Privat

Annons

Jag vill göra några förtydliganden när det gäller kommunens möjligheter att ge stöd för inköp av kortläsare till bensinstationen i Ramsjö.

1. Under senare år har vi sett ett ökat intresse av att flytta ut på landsbygden. Kommunstyrelsen i Ljusdal måste därför värna om små orter för att öka inflyttningen till kommunen. Det skulle medföra ökade skatteintäkter. Bensinstationen i Ramsjö utgör en viktig samhällsservice, som har stor betydelse för bygdens utveckling. Försvinner bensinstationen i Ramsjö kommer det att medföra en utflyttning.

Annons

2. Stöd till privata företag kan ges om det är viktigt för bygden. Enligt 8 § i kommunallagen: ”Kommuner och regioner får genomföra åtgärder för att allmänt främja näringslivet i kommunen eller regionen. Individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för det.”

Annons

Bensinstationen tillkom för att utveckla bygden och drivs därför som en ekonomisk förening utan privat aktieutdelning. Med andra ord uppfyller bensinstationen i Ramsjö kravet på synnerliga skäl som anges i kommunallagen.

3. Lyckligtvis är politikerna på riksplanet mera kunniga i behovet av stöd till landsbygden än vad kommunalrådet redovisade i Ljusdals-Posten den 31 december. Regeringen föreslog i budgetproposition för år 2022 och 2023 följande:

”För att kunna upprätthålla nätverket av drivmedelsstationer på landsbygden föreslår regeringen också att avsätta 75 miljoner kronor årligen på bensinmackar på landsbygden.”

Det råder stor enighet i riksdagen om behovet av stöd till bensinmackarna på landsbygden. Båda oppositionspartierna M och C skriver i sina motioner till riksdagen 2021:

”Mackar i glesbefolkade områden bidrar, utöver drivmedel, ofta med viktiga servicefunktioner som post- och apoteksbud. Syftet med förslaget är att säkra att mackarna inte läggs ner på grund av kostsamma investeringar.”

4. Vindkraftspengarna skall användas till olika utvecklingsprojekt i bygden. Den ekonomiska föreningen har redan beviljats ett tidigare stöd på 160 000 kronor. Därför skulle det var märkligt om man återigen måste ta dessa pengar. Eftersom bensinstationen i Ramsjö utgör en viktig samhällsfunktion är det kommunens ansvarsområde att tillskjuta medel så att den inte läggs ner.

5. Därför bör de ansvariga politikerna i Ljusdals kommun redovisa hur de har tänkt utforma stödet till bensinmackarna i Los, Kårböle och Ramsjö.

Kjell Söderberg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy