Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Granskning: Glada Hudik-teatern

Insändare
Varför vågar inte politikerna granska Glada Hudik-teatern och kommundirektören?

Sverigedemokraten Eva Andersson ifrågasätter i en insändare varför politikerna inte vill utreda vad som egentligen hänt i Glada Hudik-teatern.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Arkivbild från en föreställning av Glada Hudik-Teatern.

Bild: Elin Rantakokko

Annons

Det tycks finnas en spricka hos S-politikerna i Hudiksvall om att gå till botten med vad som pågått (kanske pågår) inom Glada Hudik-teatern.

I HT 23 december intervjuas tre lokala topp-politiker: kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam, (S), Caroline Schmidt (C), Jonas Holm (M).

De två sistnämnda säger inget av värde om någon utredning; Holm förespråkar "inte älta i gammalt utan lämna gamla saker bakom sig."

Annons

Schmidt hoppas att HTs granskning ska leda till att kultur- och fritidsförvaltningen "ser över" hur man ska förbättra och utveckla verksamheten.

Rakaste svaret ger Löthstam som uppger att oavsett verksamhet "där det kommer in nya uppgifter måste vi utreda dem och gå till botten med dem".

Men då går Löthstam emot partikamraten Gerd Olsson som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Hon har i HT bestämt tagit avstånd från någon utredning gällande de brister som avslöjats inom teatern, som bärs upp av skådespelarna som huvudsakligen består av personer med olika funktionsvariationer.

Annons

Men Gerd Olsson bestämmer inte. Politikerna i kommunstyrelsen och fullmäktige bestämmer.

Att inte ens politikerna vill besluta om att gå till botten med vad som hänt och ställa de ansvariga till svars i denna stinkande soppa av fixande och trixande med tjänster och inköp, är skrämmande. Eftersom kommundirektören Bengt Friberg mestadels förnekat att det finns problem, borde en utomstående opartisk person sköta utredningen. Det har politikerna rätt att besluta, även om kommundirektören protesterar. Så varför velar politikerna? Oroas de att kommundirektören ska bli förargad över att bli granskad?

Vad handlar allt detta om? Pengar? Kanske, det handlar om mycket pengar här. Vad kommunens revisorer sagt och skrivit om verksamheten har ännu inte publicerats. Eller har de inte granskat teaterns räkenskaper?

Tanken med Glada Hudik-teatern var väl att skådespelarna skulle ha roligt och känna sig uppskattade efter vars och ens förmåga. En psykolog talar i HT 22 december om utmattningsdepression hos några av aktörerna. Ett antal föräldrar har varit förtvivlade. Samtidigt säger teaterchefen Pär Johansson att han inte hört talas om detta tidigare. Ljug förstås. Precis som när han i HT även förnekade sin vänskap med TV-kändisen Jan Scherman som fått fördelar. Tvärtemot vad Scherman själv uppgav i samma HT-artikel vad gäller sin vänskap med Pär Johansson.

Så länge teatern fortsätter med samma ledning riskerar problem kvarstå och nya problem uppstå i verksamheten.

Eva Andersson, (SD)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy