Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Läsartext
Utvecklingen av AI – artificiell intelligens

Vid Bollnäs Senioruniversitets föreläsning den 8 december i Stormaresalen, Kulturhuset, höll Jan Erik Bohman, före detta rektor och lärare inom it, en föreläsning om ”Artificiell Intelligens – Med perspektiv över 40 års utveckling”.

Detta är en läsartext.

Jan Erik Bohman föreläste för Bollnäs senioruniversitet.

Annons

Efter Jan Eriks föreläsning ställer vi oss frågan: Är AI (artificiell intelligens) ett tekniskt hjälpmedel för att lösa en framtid med många utmaningar och en värdig tillvaro, eller är AI med sin inneboende förmåga ett hot mot vår existens som självständiga varelser?

AI hade sin början på trettiotalet med föregångsmannen Alan Turing, som bland annat under andra världskriget utvecklade dechiffreringssystemet som knäckte tyskarnas Enigma-chiffer. Det anses ha varit avgörande för de Allierades framgångar under andra världskriget.

Annons

Annons

På en internationell konferens 1956 vid Dartmouth College i USA etablerades AI som ett forskningsområde med stora förväntningar. Intresset för forskningen inom AI växlade med tiden för att numera vara ett etablerat område vid många universitet världen över.

Vid utvecklingen av AI har bemästrandet av olika spel, främst dataspel och brädspel, varit mycket framgångsrika. Tävlingar i schack mellan datorer med AI och världsmästare i schack har tilldragit sig ett särskilt intresse.

På senare tid har AI-forskningen inriktats mot så kallade neurala nätverk, som till sin struktur efterliknar vår hjärna. Det har till exempel kommit att användas som beslutssystem inom socialtjänsten, vilket har skapat problem då det inte går att följa beslutsgången och ingen handläggare av besluten kan anges. Ett förvaltningsrättsligt krav.

Kring den fortsatta utvecklingen av AI råder betydande optimism men även en viss oro. Det mer dystra framtidsperspektivet med AI är enligt författare inom området att fördelarna kommer att gynna ”den nya eliten av uppgraderade människor men inte befolkningens stora massa”, vilket var Jan Erik Bohmans slutord på en mycket intressant och fängslande föreläsning.

Den uppskattade föreläsningen besöktes av närmare 60 intresserade medlemmar och aktiva personer som bidrog till en intressant diskussion inom ämnet. Vid föreläsningen uppfylldes covid-19 kraven för sammankomster.

För Senioruniversitetet, Bengt Lindstedt

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy