Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Insändare
Fråga om återbrukshuset

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En fråga till berörd ansvarig på återbrukshuset i Hudiksvall. Om jag lämnar in ett föremål finns risken att detta föremål hamnar ute till försäljning hos någon privat aktör som bedriver loppisverksamhet?

Undrande

Hej Undrande, ja du har helt rätt. Allt du lämnar på återvinningscentralen kan bli återbrukat. Inte bara det du lämnar i återbrukshuset. Vårt mål är att så mycket som möjligt ska cirkulera i samhället igen, det står till och med på vår entréskylt till Ulvberget.

Annons

Annons

Återbruket har ett fint samarbete med flera företag och biståndsorganisationer. Det är till exempel företag som lagar maskiner och cyklar. Vi har hantverkare och designers som köper byggmaterial och tyger av oss, vi har retrobutiker och loppisar som både lagar och fräschar upp innan försäljning. Nu har vi UF-företag som gör fina brickor av gamla bordsskivor. Om du vill lämna till ett speciellt företag så får du vända dig direkt till dem.

Det här är ett sätt för kommunen att bidra till klok konsumtion. Att vi i Sverige konsumerar fyra jordklot per år som vi hittills gjort är inte hållbart.

Det vi inte kan återbruka med våra samarbetspartners skickar vi till materialåtervinning. Det betyder att företag smälter ner eller hackar ner materialet och gör nya saker av det. Nästan inget från återvinningscentralerna läggs på deponi (tippen), bara isolering och en del glas-saker som inte går att återvinna.

Kommunens nya kretsloppsplan är ett beslut för att vi tillsammans ska återbruka mer. Har du idéer för att cirkulera material eller saker är du varmt välkommen att kontakta oss på återbruket! Vi behöver fler samarbetspartners.

När du lämnar gamla kläder och textil till återbruk gör det inget om lakanen eller kalsongerna är trasiga. Textilen sorteras av maskiner som läser av vilket material tyget är. Det trasiga återvinns som exempelvis bullerskydd i bildörrar. Det är mycket bättre för klimatet att använda trasiga strumpor och handdukar istället för jungfruligt material taget direkt från naturen. Vi är många som tar bra beslut för en hållbar framtid.

Tusen tack för din fråga!

Eva B Nilsson, projektledare Hudiksvalls kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy