Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Läsartext
Musikalisk glädjetripp i Trönö

Detta är en läsartext.

Med flöjter till tuba och ungefär tio andra slags instrument däremellan (fast oboe och fagott saknades i kvällens besättning) blir det en rik klang. Lägg därtill häftiga slagverk som tillför både rytm och effekter. (Foto: Marie Sundberg)

Annons

"Joyful journey" (Robert Sheldon) hette första stycket, och så blev det. Konserten gav glädje från start till mål. Söderhamns musikkår tillsammans med Kulturskolans blåsarensemble Kometerna lät oss under en kvällstimme i Trönö kyrka färdas genom både julmusik och musikal. Reseledaren Mats Siggstedt navigerade skutan med erfarna armar, men presenterade också de olika instrument som ingår i en blåsorkester – blecksektionen, träblåssektionen och slagverk.

Annons

Annons

Blåsorkester är alltid häftigt, och i samband med julen får vi ofta höra mycket av den sortens musik. Disneylåtar hör också till, och här bjöds vi båda delarna i ett varierat program med snygga arrangemang, bland annat av Söderhamns egen Leif Halldén.

Och när det var slut var det inte slut, självklart blev det ett extranummer. "White Christmas" av Irving Berlin fyllde Trönö kyrkas ljusa rum med toner och våra hjärtan med fröjd.

Vi hade kunnat vara dubbelt så många där utan att tangera 100-personersgränsen. Önskar att fler hade kunnat komma. När människor som kan spela och sjunga ger musiken till andra, sker nämligen något magiskt. Det är så värdefullt, både att få ge och ta emot musik, en kommunikationsform unik för människan.

När unga musiker som håller på att lära sig och växa in i sin uppgift får spela med äldre, mer erfarna, som i kvällens orkester, ser och hör vi också musikens egen ”släkten följa släktens gång”. Jag är så tacksam för alla som kan förmedla musiken in i våra hjärtan, och jag önskar att ni som gör det förstår hur oändligt viktigt det är. Hoppas att våra kyrkor och andra konsertlokaler åter kommer att kunna fyllas helt inom en inte alltför avlägsen framtid.

Tack för en upplyftande musikstund en helt vanlig onsdagskväll i december!

Marie Sundberg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy