Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Minnesord, Lennart Gunhamre: "Var före sin tid"

Sven-Erik Walter, före detta högstadielärare på Stenhamreskolan, har skrivit om sin kollega, rektor Lennart Gunhamre, som avlidit i en ålder av 96 år.

Mycket förändrades när Lennart Gunhamre blev rektor på Stenhamre.

Bild: Arkivbild

Annons

Han kom som ett yrväder till Stenhamreskolan en augustimorgon och hade rektorsportföljen fullproppad med nya djärva idéer.

Ja, det här var en travestering av inledningen till August Strindbergs roman Hemsöborna, där huvudpersonen Carlsson anländer till skärgårdsön med sina idéer.

Läs även: Välkänd Ljusdalsprofil avliden

Annons

Annons

Lite så där kändes det för oss i lärarkollegiet på Stenhamreskolan i augusti 1975, när vi tog emot Lennart Gunhamre som ny rektor för den stora högstadieskolan. Han hade återvänt till hemorten.

Vi lärare insåg snart, att här var en ledare som verkligen ville leda och som hade huvudet fullt av nya, moderna, radikala tankar och idéer och en vilja att förändra. Det var ju 1970-tal, samhällsomvälvningarna från 1968-årsrörelsen hade tagit fart och inspirerat vår nye rektor.

I många avseenden var Lennart före sin tid, eller kanske barn av sin tid. Han lät eleverna få mer bestämmanderätt och anammade många av deras ibland kontroversiella förslag. Han kallade till gemensamma konferenser med hela skolans personal, alltså utöver lärarna även vaktmästare, expeditionspersonal, städpersonal, kökspersonal. I dag en självklarhet men nytt då och lite revolutionerande. Givetvis hade vår nye rektor synpunkter på hur undervisningen skulle bedrivas, och han ville förändra. Inte så lätt med en konservativ lärarkår, där många hade rötter i den gamla Realskolan med dess traditionella pedagogik.

Lennart Gunhamre var en mycket skicklig administratör. Ordning och reda, allting på plats, allting i tid, allt välskött. Till sin hjälp på expeditionen hade han, utöver de gamla trogna medarbetarna, nu också sin hustru Astrid, duktig och omtyckt.

Annons

Rektor Lennart gjorde avtryck under sin tid som högstadierektor på Stenhamreskolan, men efter ett antal år där ville han gå vidare och blev skolchef i Ljusdals kommun.

Tack Lennart, för din tid på Stenhamreskolan!

Och tack för dina fina naturfoton i Ljusdals-Posten!

Sven-Erik Walter, f.d. högstadielärare på Stenhamreskolan

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy