Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Edsbyn

Minnesord Per Berglund – egensinnig och nyskapande

Per Berglund, Vängsbo, Edsbyn, har avlidit i en ålder av 84 år. Hans närmast sörjande är hustrun Mona, sönerna Svante och Örjan med hustrur och barn.

Per Berglund.

Bild: Privat

Annons

Per föddes 1937 i Sandviken. Efter skolgång, studentexamen där och värnplikten som fjälljägare i Kiruna, tog han en fil. mag. i biologi och kemi i Uppsala där han och blivande hustru Mona träffades.

I sitt yrkesliv var Per en omtyckt lärare i biologi och kemi. Från 1971 till pensioneringen var han i 30 år lärare vid Celsiusskolan i Edsbyn. I slutet av 1970-talet köpte per och hustru Mona Smens, ett äldre hus i Vängsbo nära Edsbyn, dit de flyttade med sönerna Svante och Örjan.

Annons

Annons

Per, min svåger, hade en känsla för och kunskap om virke. Han använde sina gåvor till stort och smått, ibland från grunden; av en god granne fick han låta fälla träd på skogen och med det torra granvirket uppsågat, klädde han om Smensgårdens bostadshus och ekonomibyggnader som rustades upp och försågs med får- och hönshus samt snickarverkstad. I det mindre formatet skapade han konstverk och vardagsredskap som skedar och knivar som han visade på utställningar.

Han snidade fiskar och fåglar där rödhaken, tjäderklockan kallad, var ett favoritmotiv. Av Per har jag en björkskål i form av en fiskebåt där påmålade fiskar, skurna i relief, hoppar vid vattenlinjen som ett bogsvall. En målad text anger var båten hör hemma; av fiskaren Petrus registrerad som Gen I för fiske på Genesarets sjö och med namnet Maria Magdalena.

Trädgårdsentusiasterna Per och Mona skapade en trädgård vid huset som med sin skönhet beskrevs i pressen och lockade till sig besöksgrupper. Till bilden av Per året runt hör att han åkte Vasaloppet flera gånger. Det ovan nämnda berör mestadels den kreativa och konstnärliga sidan. Hela tiden fanns som grund ett stort intresse för natur och ekologi. För växt- och djurliv i skog, fjäll och fiskevatten. Den vackra trädgården kan ändå tjäna som en symbol för detta. Blomsterrikedomen drog till sig fjärilar och andra insekter och de i sin tur fåglar, alla kända av ornitologen Per. Någon gång också duvhöken, i näringskedjans topp, som slår gårdens tupp; ett helt ekosystem på hemmatomten.

Annons

Annons

Per var egensinnig och nyskapande. Med sinnelag som en forntida bosättare, nyskapare också som träskulptör av konstverk ibland med underfundig syftning. Hos anhöriga och vänner är sorgen och saknaden stor. De yngre, barn och barnbarn, lever vidare, vi äldre får försöka klara oss utan Per, vad som är kvar av vår tid.

Olle Tenow

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy