Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Läsartext
Människor med demenssjukdom – vården och omsorgen svåraste utmaningen

Totalt 320 intresserade Hudiksvallsbor fick ta del av två föreläsningar av geriatrikprofessor Yngve Gustafsson, Umeå, under torsdagen den 18 november. Det var Demensföreningen i Hudiksvall som redan i början av året bokat föreläsningen men fått avvakta rätt tidpunkt på grund av coronapandemin.

Detta är en läsartext.

Yngve Gustafson tackades med en HHC-keps på gymnasieskolan och en HHC-toppluva på Kulturhuset.

Annons

I aulan på Bromangymnasiet fick både Hudiksvallsbor och elever från vårdprogrammet ta del av Yngves föreläsning. Någon längre presentation behövdes inte eftersom de flesta åhörarna tagit del av Yngves olika arrangemang och program i media och tv. Yngve framförde oro över det ökande antalet personer som blir dementa och att alltfler yngre också drabbas. Sjukdomen är att betrakta som en anhörigsjukdom och vad händer när de inte längre orkar?

Han hade goda erfarenheter av hur det blir när personalen arbetar i team med stimulerande aktiviteter och träning ger det positiva resultat. Stöd och insatser även till anhöriga samt individuellt anpassat fysisk träning är också nödvändigt för att stärka och fördröja alla neurologiska sjukdomar. Det gäller att se hela människan. Han efterlyste ett större intresse för äldre från alla politiska partier och att satsningar bör ske snarast då antalet med vårdbehov kommer att fördubblas inom de närmaste 20 åren.

Annons

Annons

Yngve föreläser och visar olika centra i hjärnan.

Han tog upp bakomliggande orsaker som påverkar hjärnan, återkommande urinvägsinfektioner, utmattning och alkohol. 30 procent av vårdkostnaderna går att förhindra genom tidiga och rätt åtgärder vilket spar miljarder för samhället. Yngve påstod att politikerna mestadels ser äldre som ett problem och en kostnad. I Yngves forskning hade det framkommit att det var stor skillnad på vård av män och kvinnor. Han belyste särskilt hur omänsklig vården av äldre varit under pandemitiden och att det naturligtvis lett till stor ensamhet och till och med till dödsfall.

Ordförande Birgitta Lönnberg och vice ordförande Christine Styrman i Hudiksvallsortens Demensförening avtackas för en intressant och viktig dag.

Yngve uppmanade åhörarna att följa upp de läkemedel som skrivs ut via apoteken och särskilt uppmärksamma felaktiga kombinationer. Han rekommenderade bland annat vitamin B12.

Jämlik vård, ett bra bemötande, vördnad om äldre ger omgående positiva effekter. Mer utbildning i geriatrik, fler läkare och vårdpersonal samt ett samarbete mellan kommuner och regioner krävs för att höja statusen på att vårda äldre i likhet med motsvarande vård i Norge.

Annons

Det var fantastiskt att få delta i två föreläsningar samma dag med ett mycket viktigt och intressant ämne som påverkar oss alla förr eller senare. Jag tackar Demensföreningen för att jag fått ta del av Yngves kunskaper och farhågor och hoppas att vi kan fortsätta samarbeta. Yngves förmåga att få oss att förstå att vi har stora och svåra utmaningar framför oss gjorde att jag och vi måste ta tag i utmaningarna NU!

Maj-Britt Norlander, PRO Hudiksvall

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy