Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
TV: Stor julkänsla på grötmys med härlig underhållning

Det lackar mot jul och i fredags var det dags för grötmys i Långheds bygdegård. Ett grötmys med två sittningar och givetvis var det gröt.

Detta är en läsartext.

Många samlades för grötmys på Långheds bygdegård. Foto: Margareta Englund

Annons

Festen inleddes utomhus med varm glögg serverad av självaste tomten. Väl inne i värmen bjöds det på risgrynsgröt, skinkmacka och tunnbrödsmacka med färsk koost. Sedan var det dags för stämningsfulla sånger av Jennie Eriksson från Alfta ackompanjerad av Tom Rieback från Bollnäs. En ny sång, Annas julvisa, presenterades för oss. Det var en berättande historia från äldre tider: "Nu doftar äpplen och nystöpta ljus och det brinner och sprakar i elden i spisen. Katten sover i fönstret så lugnt. Ja nu känns det att julen är här".

Dags för dessert och det serverades mjuk pepparkaka toppad med saffransgrädde och lite Långheds lingon till kaffet. Den utlovade tomten dansade in med kvällens tomtenissar som kokat gröt och serverat. Tomten rockade loss till Vår julskinka har rymt, och sedan fick alla gäster, både barn och vuxna en lite julklapp av fina tomten.

Annons

Annons

TV: Se klipp från grötmyset här:

Det bjöds på risgrynsgröt, skinkmacka och tunnbrödsmacka med färsk koost. Foto: Margareta Englund

Under kvällen fick gästerna både titta och handla av hantverk som många knallar hade ställt ut på borden i salen. Det var Långheds egen ostkaka, vävda mattor, silversmycken, stickade vantar och sjalar, hemkokta karameller, mjölksyras grönsaker och naturgodis, rökt korv och kött, honung och virkade gosedjur, korkunderlägg och mjuka små söta lamm samt härliga kakor och olika sorters tunnbröd med mera.

Festen inleddes utomhus med varm glögg serverad av självaste tomten. Foto: Margareta Englund

Vi som jobbade fick en fin julkänsla och uppskattade att många gäster kom och vill vara med. Det var gäster från byn Långhed som kom och tog del av kvällens program men även från andra byar och tätorter såsom Bollnäs, Alfta och Edsbyn.

Annons

Långhed provar olika upplägg för att se och prova nya upplevelser som kan erbjudas och paketeras, både av föreningar men också av entreprenörer. Detta gör vi som en del i pågående projekt Kulturarv möter framtid och fortsättning följer.

Margareta Englund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy