Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Läsartext
Internationella funktionshinderdagen på Kulturhuset

Under lördagen uppmärksammades den internationella funktionshinderdagen på Kulturhuset i Bollnäs.

Detta är en läsartext.

Bild: Denise Lindberg

Annons

Den internationella funktionshinderdagen – en av FN:s internationella temadagar som uppmärksammas 3/12 varje år – planerades av Kommunala tillgänglighetsrådet att genomföras på Kulturhuset i Bollnäs lördagen 4/12 med publik, då funktionshinderdagen 2020 genomfördes digitalt på grund av corona.

Restriktionerna som började gälla den 1 december omöjliggjorde att 2021 års funktionshinderdag skulle kunna genomföras i fysisk form – med publik och deltagare i samma lokaler – varför dagen planerades om och genomfördes digitalt liksom året innan.

Genom att använda tekniken i sessionssalen på stadshuset i Bollnäs streamades dagen via livesändning blandat med förinspelat musikmaterial från Kulturalla (kulturskolan Bollnäs). Fem föreläsare höll föredrag – fyra live i stadshuset samt en via länk.

Annons

Lars-Göran Wadén

Annons

Föreläser om tillgänglighet med ett särskilt fokus på universell utformning – där planering och byggande utgår från att samtliga medborgare ska ha tillgång till omgivande miljöer.

Lars-Göran Wadén.

Utgångspunkten i hans föreläsning är att samhället behöver anpassas så att fler kan delta kognitivt samt fysiskt i vardag som arbetsliv. Funktionshindret uppstår när omkringliggande miljöer begränsar funktionsnedsatta individer från att delta.

Stefan Johansson

Doktor vid KTH, vars forskning handlar om kognitiv och psykisk tillgänglighet i digitala sammanhang, som är knuten till föreningen Begripsam.

Stefan Johansson. Foto: Privat.

I Stefans föreläsning gavs exempel på när det digitala exkluderar i stället för att underlätta: individer som inte kan söka vård på grund av ett flertal digitala steg innan kontakt, de som har kognitiva nedsättningar och behöver olika appar för att kunna parkera i sin kommun är några exempel på när digitala hjälpmedel istället blir begränsande för grupper eller individer.

Annons

Christoffer Fernis

Före detta elitskidåkare, som efter en bilolycka 2005 är rullstolsburen. Är i dag föreläsare och ståupp-komiker. Christoffer berättade hur olyckan påverkat honom samt att hans erfarenheter från sitt idrottande hjälpt honom att motivera sig att prova något nytt – något som både ger energi men även utmanar och ger vardagen meningsfullhet och för att orka.

Annons

Christoffer Fernis.

Borabs vd Mari Törrö presenterade hur deras hemsida anpassats för att blir mer tillgänglig.

Helsingevattens vd Ylva Jedebäck Lindberg presenterade hur digitala vattennivåmätare hjälper deras kunder så att det blir rätt hela vägen.

Text och bild: Louiza Edlund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy