Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Njutånger

Läsartext
Ny bok om en by med historia från 1600-talets finnkolonisation

Detta är en läsartext.

Boken om NIarnes historia

Annons

Efter flera års forskande och skrivande har Gunnar Sundstrand i Redsjö färdigställt boken ”Niarne by med historia från 1600-talets finnkolonisation”. Syftet med berättelsen har varit att beskriva byns historia från förhistorisk tid fram till 2000-talet.

Boksläpp skedde i Nianfors gamla skola med ett 30-tal besökande och genomfördes som en kopia av TV-programmet ”Det sitter i väggarna”. Författaren spelade Ricard från TV och Ingrid Svensson var den som ville veta mer om byn Niarnes historia. Ingrid hade hört att hon skulle ha finnblod i sina ådror.

Annons

Annons

Gunnar berättar för Ingrid vilka källor han har hittat och hur de beskriver byns historia och börjar med att beskriva förutsättningarna för odling och bosättning på Niarne. I början av 1600-talet kom de första skogsfinnarna till Niarne och startade med svedjning. Efter cirka 20 år hade de odlat upp cirka 4,2 tunnland åker och de hade två hästar och 35 nöt. Från slutet av 1600-talet fanns ett gästgiveri på Niarne. På 1700-talet skatteköpte bönderna sina hemman. De blev också avtalspartner med Iggesunds bruksägare när Nianfors bruk startade sin verksamhet. Under 1800-talet ökade antal personer på Niarne från cirka 30 personer i början av seklet till cirka 110 personer vid sekelskiftet 1800/1900. Fram till år 1909 såldes bit för bit av Niarne hemmanen till bruket. Därmed avslutades en nästan 300-årig period med självägande bönder. På 1960-talet lades det sista jordbruket ner efter ca 350 års jordbruk.

Boksläpp med Gunnar Sundstrand och Ingrid Svensson

När vi kom fram till 2000-talet, får Ingrid som dokumentation boken om Niarnes historia. Den visar också att Ingrids släkt kan spåras till de första skogsfinnarna som kom till Niarne på 1610-talet. Därefter tackar Ingrid för att ha fått veta mer om Niarnes historia och ”TV-programmet” avslutas.

Gunnar Sundstrand

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy