Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Minnesord Gerda Svahn, Viksjöfors

Maritha Sedvallson med familj skriver ett minnesord för Gerda Svahn, Viksjöfors, som somnade in den 28 november.

Annons

Vissa människor gör ett alldeles särskilt avtryck och Gerda Svahn var just en sådan person. Oavsett om det var ett barn, en jämnårig eller en äldre person som mötte Gerda tror vi de flesta bar hennes genuina intresse, vänlighet och omtanke med sig efter mötet.

Gerda föddes i Viksjöfors år 1930 och blev kvar där hela sitt liv, men som barn tillbringade hon också mycket tid i Skålsjön där mormor bodde och där mamma var fäbodjänta. Redan där etablerades hennes stora musikintresse och hon ville gärna besöka en familj i närheten som hade en orgel man i bästa fall fick spela lite på.

Annons

Annons

Musiken har sedan följt Gerda genom livet. Från musik och sång vid IOGT till musik och dans vid bland annat Viksjöfors danspaviljong och därefter många år i Alfta kyrkokör. Musiken både fyllde Gerda själv med glädje och gjorde att hon kunde bidra till andras glädje, vilket alltid var viktigt för Gerda. Även de sista åren, då demensen tog alltmer av hennes person, mindes Gerda långa sångtexter utantill och kunde glädja andra i sin närhet.

Vid en av danskvällarna i Viksjöfors träffade Gerda Bengt Svahn, som sedan 1955 blev hennes make. De fick 60 fina år tillsammans innan Bengt 2015 gick bort. Gerda och Bengt fick inga egna barn men var viktiga personer för väldigt många barn i deras närhet.

I hemmet i Viksjöfors var barnen alltid välkomna och det fanns ett genuint intresse för barnens tankar, funderingar och aktiviteter. Det är nu många år sedan tomten kom med viktig ”Gerda-kola” innan jul men det är något som lever kvar i minnet hos många av barnen.

Gerda somnade lugnt in vid Näskullens äldreboende den första adventssöndagen i år, 28 november. Där hade hon en fin sista tid i sitt liv.

Gerda lämnar varma och ljusa minnen efter sig och kommer att vara saknad av många som mött henne genom åren.

Maritha Sedvallson med familj

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy