Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
Dialog – en utopi?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kurt L. Rådlund, PRO Hennan (till höger), här i samspråk med Jan Nilsson, Ljusdals PRO.

Bild: Elisabet Greek

Annons

KPR (kommunala pensionärsrådet) lades i "malpåse" i februari 2021. Det skulle ersättas med en annan typ av medborgardialog. Trots otaliga förslag har ännu, i skrivande stund, inget godkänt presenterats (november 2021). Anledningen sägs vara politisk osämja.

Det förslag vi presenterat är att KPR fortsätter enligt gällande reglemente, för att sedan kunna infasas i den kommande medborgardialogen. Detta kommer att ge behövlig tid för att utarbeta en ny form av dialog. Förslaget har inte godtagits.

Annons

Annons

En anledning till att KPR lades i "malpåse", var att den, enligt den dåvarande kommunstyrelseordföranden, inte fungerade. Sant. När kommunen inte följer sitt eget reglemente, kan inte verksamheten fungera.

Trots otaliga påstötningar hos ON och KS finns ingen fungerande medborgardemokrati.

Dialog handlar om att få "yttra sig" inte "besluta om". "Besluta om" är förbehållet politiker. "Yttra sig" innehåller synpunkter som leder fram till ett gemensamt beslutsunderlag.

I en artikel i LjP (fredag 30/10 2020) säger Markus Evensson "ska pensionärsföreningar ha mer att säga till om än politiker". Detta uttalande sitter tydligen fastmurat i kommunhusets väggar. Det handlar inte om att ha mer att säga till om, utan att KPR ska medverka som en diskussionspartner. Det finns mycket erfarenhet utanför kommunhuset.

Det kan vara skäl för politiker att komma ihåg att KPR representerar 1500-2000 medlemmar och att det totala antalet pensionärer utgör ciorka 25-30% av kommunens totala del av de valberättigade.

Pensionärernas andel kommer med tiden att öka och skatteintäkterna minska. Därför är det av stor vikt att KPR:s nuvarande situation löses.

Annons

Vill Ljusdals kommun verkligen sälla sig till de fåtal kommuner i landet, som inte har en fungerande demokrati?

Ingrid Persson, PRO Ljusdal, Kurt Johansson, PRO Järvsö, Kurt L. Rådlund, PRO Hennan, Sune Öster, SPF Färila, Kristina Olsson, SPF Järvsö, Thor Nyberg, SPF Föne, Ewy Sjögren, SKPF Ljusdal

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy