Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ödesfrågan

Ljusnans chefredaktör: Jag har varit en miljöbov större delen av mitt liv

Klimatet har blivit vår tids stora ödesfråga. De flesta forskare är överens om att jorden håller på att värmas upp snabbare än någonsin på grund av alla de växthusgaser som pumpas ut i atmosfären. Och det är vi människor som driver på klimatförändringarna.

Bild: Mathilda Svensson

Annons

Klimatfrågan är både lokal och global. Det spelar faktiskt roll vad vi människor gör där vi bor och verkar. Det går att påverka till det bättre.

I dag är det självklart att vi sopsorterar. Vissa mer och bättre än andra. Vi pratar allt mer om att konsumera mindre och bara det är en god början. Vi har börjat ställa om till en fossilfri bilpark, vi cyklar som aldrig förr och vi bryr oss om varifrån maten på våra tallrikar kommer.

Annons

Det går framåt. Men det går långsamt.

Bilen körs sedan i våras mest på el. Allt oftare körs den också till återvinningen.

Jag har själv varit en miljöbov under större delen av mitt liv. Min klimatångest kom sent. Jag försöker kompensera med att handla så mycket ekologiskt som det går och bilen körs sedan i våras mest på el. Allt oftare körs den också till återvinningen.

Annons

Jag har mycket kvar att lära.

I lördags hajade jag till när jag slötittade på Viaplay Vinter. En stor del av programmet handlade om klimatet och forskare förklarade det här med de allt mer snöfattiga vintrarna. Kommer det ens att gå att åka skidor i framtiden?

Någonting har hänt när det handlar om mer än Calle Halfvarssons senaste snuva. Jag blev glad. Viaplay Vinter kändes modernt och intressant.

I en serie artiklar ska vi lyfta fram människor som kan inspirera alla oss andra, några som är goda förebilder.

Jag har själv sett hur extrema väderförhållanden påverkar människor. Förra hösten fick våra goda vänner i Kalifornien evakueras då deras lilla hemstad höll på att slukas av en av alla otaliga skogsbränder i området. De börjar – tyvärr – få rutin på det där nu.

I en serie artiklar ska vi lyfta fram människor som kan inspirera alla oss andra, några som är goda förebilder när det gäller hållbarhet. Människor som vill och försöker göra skillnad.

I dag träffar vi Caroline och Sandro som föder upp grisar i Hovsätter.

Annons

Annons

Tomas Froms, chefredaktör tidningen Ljusnan

Fakta

Vi söker goda förebilder

Är du också oroad för klimatet?

Drar du ditt strå till stacken för att minska utsläppen?

Tänker du på vad du köper och anstränger dig för att minska onödig konsumtion?

Eller gör du, eller någon du känner, kanske något helt annat för att vara ett gott klimatföredöme?

Vi söker er!

Tipsa oss på: redaktion@ljusnan.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy