Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Läsartext
Inspiration till länets bygdegårdar

På lördagen bjöd Gävleborgs bygdegårdsdistrikt och Studieförbundet vuxenskolan in styrelser för bygdegårdarna i länet till en inspiration och och utbildningsdag på Sörängs byagård.

Detta är en läsartext.

Deltagarna fick både arbeta i grupper och delge varandra sina tips om verksamhet

Annons

Den ägde rum på lördagen och tolv engagerade personer slöt upp. Dessa representerade då fem föreningar: Mo, Söräng, Bogården, Långhed och Enångers bygdegårdsförening. Dagen var den första av tre planerade i Gävleborg, under början av nästa år kommer även Hög och Barkhyttans bygdegårdar att stå värd för varsin dag med samma upplägg.

Dagen inleddes med kaffe, smörgås och lite mingel då vi fick möjlighet att bekanta oss med varandra.

Annons

Annons

Marie Sandehult som gått en utbildning på Bygdegårdarnas riksförbund till föreningsutvecklare var den som ledde oss genom dagen och det gjorde hon på ett tydligt och bra sätt.

Marie Sandehult var den som höll i trådarna under dagen

Föreningarna fick bland annat fundera på vad de gör i dag som är värt att vårda och bevara, vad de vill se mer av, vad de bör se upp med och vad de gör som de ska sluta göra. Något man ville se mer av var bland annat samarbete med andra föreningar, både inom bygdegårdsrörelsen men även med andra föreningar den ort man finns. Teater, musik och matevenemang, pingis samt aktiviteter för att få mer barn och ungdomar att komma till bygdegården nämndes. En spännande idé som väcktes var att skapa en bygdegårdarnas dag, där man i hela länet gör någon aktivitet på sin gård för att synliggöra den.

Hur man får med barn och unga i bygdegårdens verksamhet var även en helt egen punkt under dagen. De frågor som deltagarna fick att besvara var:

►Vad gör vi som främjar ungas inflytande.

►Vad gör vi som inte främjar ungas inflytande.

►Vad skulle Pippi Långstrump ha gjort för att locka unga?

Här kom många kreativa tankar fram, vad sägs om en skridskobana inomhus, portförbjudna vuxna eller rent av bygga om bygdegården till Lustiga huset. Vi får se vad som händer framöver då varje bygdegård fick planera och göra en handlingsplan för en varsin aktivitet för unga.

Annons

Annons

Detta var en del av det som vi gjorde under dagen och att den gav mersmak för detta med att mötas och stötta varandra tror jag alla närvarande håller med om. Vi ser fram emot kommande träffar och att få höra om engagemanget på fler gårdar säger Marie från GBF och Ellinor från Studieförbundet Vuxenskolan.

Ellinor Lundström

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy