Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Forsa

Läsartext
Wachenfeldt och Månsson – storspelmän i högform

Detta är en läsartext.

Spelmännen Thomas von Wachenfeldt och Göran Månsson Haverö gav publiken på Backa bygdegård en minnesvärd kväll.

Annons

Som en liggande hästsko med början och slut på riksväg 83 går Rödsjövägen, precis där Hälsingland gränsar mot Medelpad. För de flesta är området avlägset och okänt, men vid konserten Vägskälet vid Rödsjövägen på Backa bygdegård i Forsa stod det klart att ett myllrande liv där gjort starka avtryck i den folkmusik som programmet innehöll.

Spelmännen Thomas von Wachenfeldt, Gränsfors, Hälsingland, och Göran Månsson Haverö, Medelpad, gav publiken en minnesvärd kväll. Thomas på både fiol och gitarr och Göran på blockflöjter, pipor och den tyskbyggda subkontrabasblockföjten som liknade en orgelpipa i trä, med klaffar.

Annons

Annons

Två samspelta folkmusiker lyfte tillsammans fram ett antal låtar från de båda landskapen. Båda behärskar sina instrument till fulländning och särskilt Göran Månssons virtuosa flöjtspel klingade fantastiskt till Thomas von Wachenfeldts fiol. Vid flera fina solonummer kom deras individuella spel fram än tydligare. Bakgrundshistorierna – ofta med en humoristisk knorr – om gränstrakterna och spelmännen gav musiken ytterligare en dimension.

Den avslutande Sorglåten i d-moll som Hasselaspelmannen Hultkläppen spelade på kyrkogården, nyårsafton 1877 efter sin makas död, var en vacker avslutning, oväntat framförd på subkontrabasblockföjt och akustisk gitarr.

Nästa konsert på Backa är lördagen den 4 december då Mikael Augustsson med sin bandoneon och bandet Mammas Gata bjuder på musik inspirerad av franskt och brasilianskt dragspel, liksom många internationella influenser från tango, flamenco, jazz, svensk och östeuropeisk folkmusik.

Pär Bergroth

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy