Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Stora rättvisa satsningar behövs för att öka takten i klimatomställningen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Elin Lundgren (S).

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Vi måste öka takten i klimatomställningen med smarta lösningar. Det visar inte minst den senaste tidens bränder och extrema väder i Sverige och runt om i världen. Forskarnas besked är tydliga, kriser orsakade av klimatförändringarna är här och de kommer att komma tätare. Visst har kraftiga regnväder så som det i Gävle i augusti, ägt rum förut, men sannolikheten att de kommer komma mycket tätare är stor. Vi måste helt enkelt ställa om. Ju snabbare desto bättre. Vi behöver en förändring på systemnivå för att rädda klimatet. Det krävs en aktiv och ambitiös politik för ökad jämlikhet när vi genomför klimatomställningen.

Annons

Regeringen gör därför stora satsningar på klimatet i höstbudgeten.

Sverige ska hålla sig framme i klimatomställningen. Med nya innovationer som kan exporteras till andra länder kan vi leda den internationella utvecklingen och samtidigt se gröna jobb växa fram i hela landet.

Annons

Industrin står i dag för ungefär en tredjedel av utsläppen i Sverige. Men industrin har också stora möjligheter. Lika avgörande som de var när vi en gång byggde det svenska välfärdssamhället, är industrin och industriarbetarna när vi nu bygger världens första fossilfria välfärdsland.

Vi stöttar industrin och näringslivet i att utveckla nya klimatsmarta lösningar. Det handlar bland annat om utvecklingen av fossilfritt stål, teknik för negativa utsläpp och framställning av grön vätgas. Det är teknik som behövs både i Sverige och globalt för att vi ska klara klimatomställningen. Industrins stora kliv framåt skapar nya jobb i hela landet och stärker Sveriges konkurrenskraft. För att industrin ska kunna bli mer klimatsmart krävs ännu fler innovationer. Därför förstärker regeringen satsningen ”Industriklivet” med 217 miljoner kronor.

En annan bransch med stora utsläpp vid sidan av industrin är transportsektorn. Där gör S-ledda regeringen rekordstora satsningar i infrastruktur för att ställa om. På järnvägen, på att stärka sjöfarten och på att flytta mer gods från väg till järnväg och sjöfart. Det här skapar också arbetstillfällen.

I budgeten finns också 500 miljoner kronor till på kommunernas arbete för att öka beredskapen och förebygga jordskred, översvämningar och andra konsekvenser av klimatförändringarna.

Annons

Klimatomställningen ska inte vara upp till var och en. En sådan inställning bidrar till ojämlikhet och orättvisor. Sverige behöver en modig regering och satsande regioner, kommuner och företag. Så bygger vi ett starkt samhälle utan fossila utsläpp.

Elin Lundgren (S), riksdagsledamot från Gävleborg och Gülce Kilic, SSU, distriktsordförande för Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy