Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arbrå

Läsartext
SPF Seniorerna i Arbrå på besök

Krisina Pennlöv berättar om när SPF Arbrå gjorde ett studiebesök på Väveriet och sedan besökte årets amaryllisutställning på Mobackes i Bollnäs.

Detta är en läsartext.

Marjatta och Eva vid några av maskinerna på Väveriet. Foto: Kristina Pennlöv

Annons

I det nedlagda mejeriet i Bollnäs har det växt fram en mycket spännande verksamhet under de senaste fem åren: där bedriver Gunilla Granström och Lars-Åke Åkerlund både vävning och beredning av ullplädar, men där finns även mindre produkter som halsdukar, sittlappar med mer.

Efter några års uppehåll i textilbranschen, bland annat hos Växbo Lin, fick de ett erbjudande om att köpa in tre maskinvävstolar för att väva ullplädar och 2016 köpte de in en beredningsmaskin från Skellefteå. Maskinen ruggar med naturliga kardborrar från Italien eller Spanien!

Annons

Annons

Man måste känna på de här naturkardborrarna som ruggar plädarna. Foto: Kristina Pennlöv

Gunilla och Lars-Åke har 80 egna får men deras ull lämpar sig inte för spinning. Så småningom räknar man dock med att kunna väva av ull från egna får.

Gunilla visar en trave plädar som beställts av ett företag som önskat en helsvensk produkt. De här plädarna har svensk ull som tvättas och spinns vid Filtmakeriet i Kilafors och så sker vävningen i Bollnäs.

Gunilla berättar om hur verksamheten växt fram. Foto: Kristina Pennlöv

Det var så mycket som var fascinerande på denna lilla arbetsplats, som inte får plats att berättas här – produkterna, maskinerna – men kanske inte minst modet, entreprenörsandan och lusten vid det man gör.

Därefter besökte vi Amaryllisutställningen på Mobackes som i år har temat Under (vatten) ytan. Spännande, imponerande och vackert men också tänkvärt: polarisen som smälter, korallrev som dör och kelpskogen, en brunalg som absorberar koldioxid och hjälper till att rena haven.

Båda Väveriet och Mobackes var verkligen värda att besöka och gav oss i SPF Seniorerna inspiration till fler utflykter och studiebesök.

Kristina Pennlöv

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy