Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arbrå

Läsartext
Väntjänsten vill utvecklas och bryta isolering

Väntjänsten i Arbrå firar tio år och initiativtagarna Röda Korset och Arbrå-Undersviks Kristna råd inbjöd till ett idéforum för att uppmärksamma Väntjänsten och även hitta sätt att utveckla den. Efter pandemin hoppas man nu kunna återuppta sin verksamhet med full kraft.

Detta är en läsartext.

På bilden syns representanter för Röda Korset, kyrkorna, SPF Seniorerna, Studieförbundet Vuxenskolan och volontärer i Väntjänsten. Foto: Kristina Pennlöv

Annons

Sven Lindström som är vice ordförande i Röda korset i Arbrå och även kyrkligt engagerad, berättade att syftet med Vänstjänsten är att bryta isolering och ensamhet, att ge ensamma en guldkant på tillvaron genom att besöka den som känner sig ensam, sitta och prata en stund, kanske läsa dagstidningen eller en bok, att följa med på promenader eller att vara ledsagare vid besök hos till exempel läkare.

Annons

Annons

Väntjänsten bygger helt på ideellt arbete, frivilliga medarbetare som känner att det är meningsfullt att kunna göra vardagen litet enklare och roligare för andra. Som frivillig är man inte bunden till vissa tider eller viss typ av uppdrag, utan man hjälper till när man kan och med det man vill.

Belöningen ligger i de erfarenheter och de kontakter man får genom uppdragen och den tillfredsställelse man känner som medmänniska.

Vänstjänsten i Arbrå får bidrag från Bollnäs kommun och Märta Jonssons Minnesfond – man har kostnader till till exempel reseersättningar för volontärer men även för matkassar eller annat till någon som är i akut behov av hjälp. Ove Häggbom, präst i Alfta-Ovanåkers församling, delgav därefter sina erfarenheter från Väntjänsten i Ovanåker.

Ellinor Lundström från Studieförbundet Vuxenskolan informerade om satsningen Inte ensam som startats av bland annat PRO och SPF. Ellinor berättade att det finns flera seminarier och föreläsningar om äldres ensamhet att ta del av på hemsidan inteensam.org och att ett studiematerial finns för dem som vill utveckla kontaktverksamheten genom att träffas i en studiecirkel.

Handboken Ett samtal betyder så mycket finns också att hämta på hemsidan. Materialet är tänkt som ett stöd för meningsfulla telefonkontakter. Även på SPF Seniorernas hemsida, sppfseniorerna.se, kan man hitta föreläsningar om ensamhet.

Annons

Avslutningsvis blev det ett samtal om hur man ska gå vidare med Väntjänsten i Arbrå. Utmaningarna ligger i att hitta fler frivilliga men också i att göra Väntjänsten känd för dem som behöver deras tjänster.

Annons

Inger Lognberg, som har fungerat som ”spindeln i nätet” genom att förmedla kontakter mellan volontär och målgrupp uppmanade intresserade, både den som vill bli volontär men också den som söker stöd, att ringa 0278-417 89 för att komma i kontakt med henne.

Kristina Pennlöv

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy