Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Insändare
Internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 November

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO har mellan 30 och 60 procent av alla kvinnor någon gång under sin livstid utsatts för fysiska och/eller sexuella övergrepp.

Bild: Måna Jonsson Roos

Annons

De flesta våldsbrotten sker i hemmet och DU som granne kan vara den som räddar livet på din granne genom att bara ringa/knacka på dennes dörr när du hör att något inte står rätt till. Hämta hjälp av fler grannar om du behöver det, ring polis och kontakta socialtjänsten.

Vi behöver alla visa på att det vi hör och ser inte är acceptabelt i vårt samhälle.

Annons

Mäns våld mot kvinnor definieras av FN som: "Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i, eller troligen kommer att leda till, fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, vare sig det sker i det offentliga eller privata livet."

Enligt Världshälsoorganisationen WHO har mellan 30 och 60 procent av alla kvinnor någon gång under sin livstid utsatts för fysiska och/eller sexuella övergrepp.

Annons

Socialtjänst, kvinnojourer och andra myndigheter vet mycket väl hur dom ska skydda brottsoffer, men det hjälper föga om vi inte får stopp på våldsutövarna. De kan fortsätta i nästa relation och det blir bara en ond cirkel.

Hur får vi stopp på våldet?

Kriminalvården har tre speciellt utformade program som riktar sig till klienter dömda för våld i nära relationer.

Programmens främsta syfte är att få stopp på våldet, det vill säga att de klienter som deltar i och fullföljer något av programmen, inte ska återfalla i nytt våld mot närstående. För klienter som lever tillsammans med barn syftar programmen också till att öka omsorgsförmågan och förbättra föräldraskapet, oavsett om klienten är dömd för våld mot barnet eller inte.

Klienter dömda för sexualbrott i nära relationer erbjuds i första. hand Sexualbrottsbrottsprogrammet (Seif).

IDAP (Integrated Domestic Abuse Programme) är ett grupprogram med kompletterande individuella möten som vänder sig till män som är dömda för att ha använt våld mot sin nuvarande, eller före detta, partner. Programmet bygger på social inlärningsteori

Annons

RVP (Relationsvåldsprogrammet), är ett individuellt KBT-baserat program som vänder sig till klienter som är dömda för att ha utövat våld mot en eller flera närstående personer. Med närstående avses nuvarande eller tidigare partner i såväl heterosexuella som samkönade relationer, förälder, barn, syskon, andra nära släktrelationer samt vänskapsrelationer.

Hårdare straff behövs men det behöver kombineras men metoder för att få förövarna att komma till insikt ,se sin problematik och ta ansvar för det genom förändring.

Shida Kinuka, ordförande för Bollnäs och Ovanåkers S - Kvinnor

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy