Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
För rättvisa och jämlikhet i hela landet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kristoffer Lindberg (S).

Bild: Christian Massana

Annons

Att skapa jämlika förutsättningar att bo och verka i hela Sverige är ett viktigt ansvar som politiken har. I regeringens budgetförslag finns viktiga delar för ökad jämlikhet och rättvisa mellan olika delar av Sverige.

Bra vägar och kommunikationer utanför storstäderna är avgörande för att människor och näringsliv ska kunna leva och verka här. Vi välkomnar därför det nödvändiga förslaget om ytterligare 750 miljoner kronor till vägunderhåll under nästa år, 150 miljoner för att motverka mackdöden på landsbygden och fortsatta resurser för att bygga ut bredbandet. Tillgången till bredband i hela landet måste vara en självklarhet.

På många orter fungerar livsmedelsbutiken som en viktig servicepunkt. Det är glädjande att det särskilda stöd till butiker på landsbygden som infördes 2016 nu föreslås utökas med 35 miljoner årligen och permanentas. Statsbidraget till de kommuner som har störst utmaningar att få sitt näringsliv att blomstra föreslås också öka, för Ljusdal innebär det en ökning på 1,8 miljoner kronor.

Annons

Annons

Det finns stora skillnader i förutsättningar mellan kommuner, då arbetstillfällen i högre grad koncentreras till de större städerna, vilket vidgar klyftorna mellan olika delar av vårt land. Inte sällan är behoven av välfärd större i de kommuner där skattekraften är lägre. Många mindre kommuner har det tufft ekonomiskt. Därför föreslår regeringen ett särskilt stöd på 300 miljoner kronor till de minsta kommunerna (färre än 9 000 invånare) men stödet omfattar också lite större kommuner med utmaningar. För Ljusdal handlar det om 4,9 miljoner kronor.

Bertil Asplund (S).

Bild: Carole Tärnudd

På tal om de viktiga välfärdsbehoven gör regeringen även i denna budget en riktad satsning på äldreomsorgslyftet, vilket för Ljusdals del innebär en ökning på 3 miljoner kronor. Äldreomsorgen ska vara god och jämlik och medarbetarna ska ha schyssta villkor. Tillsammans med de generella statsbidragen och de tidigare aviserade satsningarna innebär det att Ljusdal får ett tillskott på drygt 20 miljoner kronor i regeringens budgetförslag. Det är resurser som verkligen behövs för jämlika förutsättningar över hela landet!

Annons

Vi välkomnar dessa förslag, bland andra, som en del i att förbättra de ojämlika förutsättningarna att bo och leva i olika delar av landet. Men mer måste göras. Sverige måste bli mer rättvist och hela landet få leva och växa. Så bygger vi ett starkare samhälle med framtidstro, oavsett var vi bor.

Kristoffer Lindberg (S), riksdagsledamot från Gävleborg

Bertil Asplund (S), ordförande Socialdemokraterna i Ljusdal

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy