Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Hela Sverige ska fungera

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jennie Forsblom (KD), regionråd i opposition. Foto: Maria G Nilsson

Annons

Sverige är ett bra land att leva i, men utvecklingen går åt fel håll på flera områden. Vi har bland Europas högsta arbetslöshet. Vi har lägst antal vårdplatser per invånare i Europa. Och inte i något annat europeiskt land ser vi en så tydlig ökning av det dödliga skjutvapenvåldet – samtidigt som Sverige är det tredje "polisglesaste" landet i Europa.

Annons

Kristdemokraterna ser människorna bakom de dystra siffrorna. Därför fortsätter vi att ta steg mot en statlig sjukvård för att säkra en tillgänglig och jämlik vård. Vi föreslår en nationell vårdförmedling för att patienter ska ges rätt att söka vård där ledig kapacitet finns. En vårdplatsgaranti ska motverka överbeläggningar, så att patientsäkerheten inte äventyras och så att arbetsmiljön för vårdpersonalen förbättras. Samtidigt föreslår vi en utbyggnad av primärvården för att fler ska få rätt hjälp.

Annons

I vårt budgetförslag skapar vi möjligheter för arbetsgivare att anställa långtidsarbetslösa och människor med nedsatt arbetsförmåga genom förstärkta nystartsjobb och lönebidragsanställningar. Vi föreslår en ny typ av matchningsanställningar för att arbetsgivare ska våga testa en anställning som annars skulle uppfattas som för riskfylld. Arbetslösa som vill flytta dit jobben finns bör få stöd i form av en flyttpeng.

Vi stärker tryggheten med förslag om fler poliser, höjda polislöner och utbyggnad av rättsväsendets myndigheter. Vi vill satsa stort på förebyggande insatser! Familjernas och skolornas viktiga roll behöver stärkas i att öka tryggheten och förebygga gängkriminalitet och annan brottslighet.

I vår budget glömmer vi inte de som bor utanför storstäderna, och som upplever att deras orter glöms bort. Att vägar blir sämre, matbutiker och bensinstationer stängs och samhällsservice försämras. Att det tar lång tid innan polis och ambulans kommer, och att jobben försvinner när företagare går i pension utan att ha någon att lämna över verksamheten till. Därför föreslår vi stora satsningar på det vi kallar hjärtlandet – på vägunderhåll och bredband, höjt reseavdrag, stärkt välfärd och stöd för företags ägarskiften för att hela Sverige ska fungera.

Annons

Vi är beredda att ta oss an uppgiften att vända utvecklingen. För patienterna i vårdkön, för brottsoffren och de arbetslösa. För de som väljer att bo på landsbygden!

Jakob Forssmed (KD), ekonomisk-politisk talesperson

Jennie Forsblom (KD), regionråd i opposition

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy