Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Framtiden är redan här – i medvind för Gävleborg

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Johan Axelsson

Annons

Skogsbränder, värmeböljor och skyfall – klimatförändringarna är inte något som kommer drabba människor någon annanstans i en annan tid. De sker här och nu, men åtgärder för att minimera klimatförändringarna finns också redan idag. Vi behöver stötta, men även skynda på den omställning till fossilfri energiproduktion som redan sker. Omställningen till klimatsmarta samhällen är här och ansvaret för att klimatsäkra energitillgången är inte heller något som ska läggas på någon annan, någon annanstans. Miljöpartiet Gävleborg ser en önskvärd utveckling där också Gävleborgs insatser spelar en viktig roll i klimatsäkringen av framtiden.

Annons

Vi är positiva till vindkraft, men självklart inte hur och var som helst. Det behövs förnyelsebar energi i hela länet, men utbyggnaden ska inte ske på bekostnad av biologisk mångfald. Därför förordar vi stenhård miljöprövning vid etableringar av ny vindkraft, att säga nej rakt av till all vindkraft vore att sätta sig i knät på intressen för en fortsatt fossilberoende energiimport.

Annons

Miljöpartiet är för vindkraft, men vi vill också betona vikten av fortsatta satsningar på energieffektivisering och minskad energikonsumtion totalt sett. Ständig ekonomisk tillväxt i traditionell bemärkelse är inte möjlig på en planet med begränsade resurser. Det är politikens ansvar att forma marknadens förutsättningar så att resurser används i överensstämmelse med villkoren för ett hållbart samhälle.

När det ekonomiska systemet krockar med det ekologiska systemet är det ekonomin som måste anpassas. Att det idag är ekonomiskt lönsamt med etableringar av vindkraft i större skala är en politisk vinst, men mer utveckling av vårt samhällssystem behövs.

Förnyelsebar energiproduktion behöver i en större skala också vara med och bidra till lokal utveckling. Vindkraft i Gävleborg ska komma länets invånare till gagn också ekonomiskt. Allt annat är fortsatt kolonialisering av landsbygden. Gärna vindkraft, men fastighetsskatten ska stanna kvar lokalt. I Ljusdal skulle det exempelvis innebära över 10 miljoner kr per år i tillkommande skatteintäkt. Motsvarande uppskattning i Ockelbo är 6,6 miljoner kr. Det är hållbar utveckling på riktigt. Därför är Miljöpartiet Gävleborg positiva till vindkraft, för klimatet kan inte vänta.

Annons

Karin Jansson (MP), regionråd Gävleborg

Kristoffer Kavallin (MP), sammankallande MP Ljusdal

Ulrika Dahlberg (MP), ordförande MP Bollnäs

Joann Ling (MP), ledamot kommunfullmäktige Söderhamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy