Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Norrala

Läsartext
Berättarcirkelavslutning i Norrala

Detta är en läsartext.

Maj-Lis Andersson, Ulla Johansson, Ingrid Brammås, Birgitta Keinström, Lasse Lundberg, Lennart Svedberg, John-Bertil Svedin. Bakre raden: Majvor Gustavsson, Anita Brundin, Birgitta Persson, Lars Johansson, Barbro Svensson, Lennart Svensson, Ewy Andersson, Agneta Nilsson, Gunilla Häggbom, Sture Claesson.

Annons

I oktober 2015 startade en berättarcirkel i Sockenstugan i Norrala. Av de som var med då har sju fallit ifrån men det kommer ständigt nya. Nu i november 2021 samlades 17 berättarsugna norralabor till årets sista träff. Lennart Svensson som håller i trådarna och väver ihop eftermiddagarna inledde med att läsa en dikt på norralamål, som målande beskriver tider som varit. De två sista stroferna lyder:

Annons

Annons

"På kvällane man höll skymning,

inna man feck fotogenlampa tänna,

men nu är länge sen den ti'n tä änna.

Den ti'n vill nog ingen ha täbaka,

tänk va mysje döm feck försaka,

nä, gläds åt den ti vi har,

dän är nog ändå underbar."

Av Birgit Persson 1983, sista raderna kanske inte håller fullt ut i dag...

Lennart Svedberg, som i sina samlingar har många berättelser om människor och händelser, hade plockat fram historien om Tras-Jakob i Borg i Norrala.

Sedan berättade Lennart Svedberg om särlingen och originalet "Tras-Jakob" född 1828 i byn Borg i Norrala. "Anners-Jakobsbacken" i Borg fick sitt namn efter honom. Så blev det full fart på historier och dråpliga minnen om fler original som levt i Norrala.

Nästa ämne kom Anita Brundin med. Hon hade sparat det som stod om Kyrkoherde Olof Thunqvist, när han 1964 lämnade sin tjänst efter 27 år i Norrala. Det är den tredje längsta tjänstgöringsperioden någon präst haft i Norrala ända sedan 1300-talet. Många bekanta namn passerade revy i detta långa tidningsreferat, skrivet av signaturen Fyng.

Ewy Andersson tar en titt i boken om träsnidaren Erik Gustav Kring.

Annons

Den nya boken om träsnidaren Erik Gustav Kring, 1918-2009, som Norrala Hembygdsförening producerat, "släpptes" av ordförande Gunilla Häggbom denna eftermiddag till allas förtjusning. Mycket intressant norralahistoria det också, lagom till jul.

Då det varken fattas minnen eller berättarlusta, så bestämdes att vi skulle ses igen, den 17 januari nästa år.

Sture Claesson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy