Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Läsartext
Skridskosäsongen har börjat – så gör du om isen brister

Klarar du att ta dig upp ur isvaken?

Detta är en läsartext.

Det varliga är inte att gå igenom isen, det farliga är att inte ta sig upp. Foto: Inge Bäckström.

Annons

Långfärdskridskosäsongen är nu igång. De nylagda isarna förutsätter goda iskunskaper och heltäckande säkerhetsutrustning och sällskap. Hur tar man sig upp om man plurrar?

Som jag skrivit tidigare i tidningen, så är det inte farligt att plurra – det farliga är att inte ta sig upp. Det finns många sätt att ta sig upp, här ska jag beskriva det vanligaste sättet.

Så här går det till i korta drag:

►När isen brister, eftersträva att andas lugnt. Vänd dig åt rätt håll, mot kanten du kom ifrån.

►Lägg pikarna framför dig – ta fram visselpipan och blås för att motverka hyperventileringen.

►Du kommer att uppleva den psykiska chocken att befinna dig i kallt vatten.

►Trampa vatten, genom att cykla bakåt för att få upp benen i horisontläge.

Annons

►Gör en kraftig benspark, alternativ kraftiga grodspark, så du får upp kroppen på isen i höjd med naveln.

Annons

►Du kommer nu att uppleva hur lätt benen flyter upp under iskanten – om du inte har en iskant att hålla i. Hävd dig upp med hjälp av armbågarna.

Skridskosäsongen är igång, och de nylagda isarna kräver bra kunskap kring säkerhet. Foto: Inge Bäckström

Om det inte funkar…

►Ta fram isdubbarna, hugg fast strax framför dig, förflytta dem med cirka tio centimeter, växelvisa hugg och drag genom att åla dig fram till säker is.

Om du inte lyckas…

►Väljer du att få till dig en tillkastad lina, som du krokar din karbinkrok i, som är fäst i ditt säkerhetsband och linpåsen fungerar som stoppkloss.

►Åla dig fram tills du är på säker is innan du reser dig – viktigt för att inte plurra igen!

►Oftast lättast att snabbt ta sig upp med hjälp av sina kamrater som drar i räddningslinan.

"När isen brister, eftersträva att andas lugnt. Vänd dig åt rätt håll, mot kanten du kom ifrån." skriver Inge Bäckström i sina tips om hur man ska göra om man går igenom isen.

Väljer du kasta din egen lina…

►Håll dig då kvar med en isdubb förankrad i isen – öppna säkerhetslåsningen på kastlinan med tänderna – kasta lina så långt du kan.

Annons

Annons

Ombytesprocessen

I skridskoryggsäcken (30–40 liter), komplett med tillhörande säkerhetsband, och komplett ombyte vattentätt packad. Bra om du har olika påsar för över- respektive underdel. Ledaren, eller den mest erfarna vägleder 3–4 personer att assistera ombytet – efter ett visst mönster: Överdelen först. Sedan underdelen. Strumporna tas på sist.

Man kan stå i en bra stund i blöta strumpor. Kängorna torkas ur med handduken – på med torra strumpor och sedan plastpåsar över dem – man blir faktisk ”varm” i dem. Man eftersträvar alltid ombytet på land – om det är möjligt. Väl ombytt, är det en fröjd att inta någon form av varm dryck. Sen åker man nästsist i leden, tillsammans med köman/-kvinna som håller en under uppsikt.

Lycka till.

Inge Bäckström, Arbrå

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy