Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Läsartext
PRO provar italienska viner

Detta är en läsartext.

Kjell Nordberg informerar om kvällens italienska viner.

Annons

PRO-föreningen hade vinprovning för 20 medlemmar den 19 november. När deltagarna ställt upp sina vinglas fördelade kvällens vinkännare Kjell Nordberg de fyra röda vinsorterna i glasen. Kjell berättade om vinernas odlingsområde i Valpollicella som ligger i norra Italien samt om de olika druvorna som används vid framställning. Deltagarna fick lära sig om vinklassificering och den lag som gäller i Italien sedan 60 år tillbaka. Kjell informerade särskilt om Amaronevinerna som görs på delvis eller helt på torkade druvor och lagras i flera år på ekfat för att nå en alkoholhalt på minst 14 procent.

Annons

Annons

Därefter påbörjades provningen och när deltagarna studerat färgen, doftat, samt smakat kunde de känna aromen av bland annat kryddor, bär och choklad. Systembolagets beteckningar ”klocka” för fyllighet, strävhet, och fruktsyra stämdes av. Gunilla Flank dukade fram vackert upplagda tallrikar med ostar, tryffelskinka, päron, kex och choklad mm som provades till de olika vinerna samtidigt som deltagarna fick information om lämpliga maträtter till kvällens viner.

Olika tilltugg som provas till vinerna.

Gruppen tackade Kjell för en intressant och lärorik afton och för kunskaper som säkert kommer väl till pass framöver i samband med helger och fester. Kjell lovade att återkomma till våren och då lära medlemmarna mer om andra spännande vinsorter.

Maj-Britt Norlander

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy