Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nordanstig

Läsartext
Temakväll om diabetes i Sågtäkten

Detta är en läsartext.

Agneta Iveslätt Bohman höll i mötet.

Annons

Sågtäktens Bygdegårdsförening i samarbete med ABF Hälsingekusten inbjöd till en temakväll om diabetes.

Agneta Iveslätt Bohman höll i temamötet och välkomnades varmt tillsammans med besökarna, som kommit till bygdegården. Så mycket vi fick veta!

Agneta gav oss en mycket intressant historiebeskrivning över hur diabetes upptäcktes för 3 500 år sedan, till hur det ser ut idag. En enorm utveckling har skett!

Annons

Diabetes är en sjukdom, där blodsockret är för högt. Det finns inget botemedel, men insulinet som upptäcktes 1921 har räddat livet på så många människor.

Det är över 500 000 som har diabetes i Sverige och cirka 150 000 personer vet inte om att de har sjukdomen. Agneta berättade att det finns olika typer av diabetes. Typ 1 drabbar främst barn och unga. Typ 2 kommer ofta smygande och upptäcks inte sällan av en händelse vid kontakt med sjukvården.

Annons

Typ 2 diabetes har på senare år visats sig vara inte en utan flera olika slags sjukdomar, där gentest kan klargöra. Behandlingsmålet är hög livskvalitet och en nollvision av komplikationer.

Besökarna fick veta vad man ska tänka på när det gäller kost, motion och hur man ska sikta mot normalvikt! Det gäller att hitta ett förhållningsätt för varje individ.

Agneta gav oss också en utförlig beskrivning om vad som händer i kroppen, när blodsockret blir för högt och vilka konsekvenser och komplikationer det kan bli, om vi inte får rätt behandling. Vi fick också många goda tips!

Så fick vi också med oss, att det är viktigt att tala med sin läkare om, hur fungerar den medicin jag får? Utifrån de samtal som blev, framkom tydligt vikten av att man som diabetiker får de mätinstrument man behöver, för att själv kunna kolla hur blodsockret ligger.

Det finns orättvisor i möjligheten att få gratis testutrustning i vårt land. Någon berättade att det finns regioner som även ger diabetespatienter typ 2, gratis mätinstrument. Något som borde vara likvärdigt över hela landet.

Annons

Efter en mycket intressant och värdefull kväll riktades ett varmt tack till Agneta, med en fin blomma och varma applåder. Vi vände hemåt efter kaffe, trivsamma samtal och hälsosam och sockerfri smörgås, bakat på grovt rågmjöl. Insikterna vi fick med oss var många om kostens betydelse och vårt förhållningssätt till livet som diabetiker.

Vi blev stärkta genom all kunskap och insikter vi fått vid denna temakväll! Nu går vi vidare och är fortsatt rädda om varandra! Nöjeskommittén välkomnade besökarna tillbaka på kommande aktiviteter i bygdegården.

Nöjeskommittén genom Elsie Bäcklund Sandberg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy