Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Licensjakt ett nödvändigt komplement i förvaltningen av lodjur

Landshövding Per Bill svarar på insändaren Varför licensjakt på lodjur?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Per Bill bemöter insändaren om licensjakt på lodjur.

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Jag vill börja med att tacka för ert brev. Som landshövding uppskattar jag det förtroende som ni i ert brev visar ämbetet.

Gävleborgs län är ett av Sveriges rovdjurstätaste län och vi vet av erfarenhet att risken för olägenheter och socioekonomiska konsekvenser ökar i områden där förekomsten av lodjur är tät.

Annons

Annons

Utöver direkta kostnader till följd av lodjursangrepp på tamdjur, uppstår indirekta kostnader såväl för enskilda lantbrukare som för samhället i rovdjurstäta områden, trots ett betydande arbete med förebyggande åtgärder.

Länsstyrelsen arbetar i största möjliga utsträckning med åtgärder så som ersättningar vid skador, bidrag till förebyggande insatser, samråd och information för att minska konflikter mellan människa och lodjur.

Detta är dock inte tillräckligt och för att begränsa skador bedömer länsstyrelsen att licensjakt utgör ett nödvändigt komplement i förvaltningen av lodjur för att ytterligare minska risken för negativa socioekonomiska konsekvenser.

Licensjakt kan därför tillsammans med dessa övriga åtgärder i förvaltningen av lodjur bidra till att minska konflikter mellan människa och lodjur vilket i sig är en nyckelfaktor för lodjurets gynnsamma bevarandestatus i Sverige och i Gävleborgs län på lång sikt.

Vänliga hälsningar

Per Bill

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy