Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Framtidstro för Söderhamn

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Markus Norin

Annons

Företagarlunchen på CFL den 17 november gav mersmak. En stor eloge till Näringslivsenheten som steppat upp jobbet för att främja utvecklingen i kommunen. Man kan uppleva en känsla av nya friska vindar i näringslivet. Det bekräftas också av fakta som visar på ökade investeringar i etableringar och boende, ett inflyttningsnetto till Söderhamn (där storstäderna minskar sin befolkning) och en besöksnäring med ett ökat antal övernattningar. Det ger hopp och framtidstro!

Annons

Besöksnäringen har blivit en av Sveriges snabbast växande näringar och skapar stora möjligheter för tillväxt, sysselsättning och utveckling. Regeringens nya strategi för turism och besöksnäring bekräftar den som en ny basnäring för Sverige. Den är personalintensiv och erbjuder många, inte minst unga personer och personer med utländsk bakgrund, ett första steg in på arbetsmarknaden.

Annons

Den ännu pågående pandemin har hämmat utveckling på många områden, men den har också skapat nya förutsättningar. Många arbetsplatser har infört mer flexibla kontorstider med ökade möjligheter att jobba på distans. Önskan om boende i mindre städer och på landsbygden växer, särskilt om det kan kopplas till goda kommunikationer och pendlingsmöjligheter. Ofta är det naturen som lockar, men också kulturmiljöer, trygga boenden, intressanta måltidsupplevelser etc. Fler turister och längre vistelser ger stora affärsmöjligheter för besöksnäringens olika branscher och företag.

Den här utvecklingen ger stora möjligheter för skärgårdskommunen Söderhamn att flytta fram positionerna, marknadsföra potentialen och visa på möjligheterna till attraktivt boende och turistande. Årets resultat visar på en lovande utveckling!

Att i det perspektivet planera för en kustnära gigantisk vindkraftsindustri för export, och med ringa eller inga mervärden för kommunen, är varken ansvarsfullt eller hållbart. Är beslutsfattarna införstådda med omfattning och konsekvenser av en sådan exploatering – både ekonomiskt och miljömässigt? Särskilt illa blir det i ljuset av pågående undersökningar om ännu större vindkraftsindustrier (Fyrskeppet, Eystrasalt) längre ut i havet och som skulle leverera flerfaldigt så mycket el som kustnära områden.

Annons

Så, om man tror på vindkraftens välsignelser för klimatet, varför inte satsa på detta då för större effekt och skapa en win-win situation för alla parter. Under tiden – rid på den positiva trenden och fortsätt med en långsiktigt hållbar utveckling av Söderhamns unika tillgång och attraktion – en naturskön och levande skärgård med omgivningar.

Anders Johnson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy