Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lilian Sjölund

ledare liberal

Lilian Sjölund
Vitbok ska bleka byken – Åkesson har vittring på makten

"Den historiska smutstvätten ska om inte utsättas för ett klorinbad, så åtminstone hängas upp på klädstreck till allmän beskådan. Med hopp om överkorsade hakkors och dämpad vit-maktmusik."

Detta är en opinionstext.Detta är en ledare från Ljusnan (oberoende liberal), Söderhamns Kuriren och Ljusdals-Posten (politiskt obundna). Alla tre är en del av helahälsingland.se.

Jimmie Åkesson (SD) Foto: Fredrik Sandberg / TT

Annons

Jimmie Åkesson (SD) skrattar till. Han tänker: Inte en gång till. Sverigedemokraternas rötter, nazisterna som grundade partiet, heilande skinnhuvuden passerar på skärmen i bakgrunden. Bevara Sverige Svenskt.

Anders Holmberg i SVT:s 30 minuter kan konsten att skapa dålig stämning, få makthavaren att darra på manschetten. Men Åkesson är beredd: Han kan inte svara på varför partiets kärna och grundare var rasister, nazister, högerextremister. Mer än att "det handlar om enskilda individer".

Förmodar att han också bara var en enskild individ när han gick med i partiet. Något måste ändå ha lockat ynglingen – flaggorna, talkörerna, de politiska budskapen – ilskan?

Annons

Annons

Lite obekvämt är det förstås. De här ständiga påminnelserna som går i brunt. Inte ens "blåbrunt" kan uppfattas som en mer rumsren nyans. Så därför slår Åkesson till med att projektet Vitbok äntligen ska bli av. Det har Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson talat om i sju år men nu ska det tydligen realiseras.

En forskare med hög integritet har anlitats, partiet öppnar sina arkiv – och betalar för jobbet. Den historiska smutstvätten ska om inte utsättas för ett klorinbad, så åtminstone hängas upp på klädstreck till allmän beskådan. Med hopp om överkorsade hakkors och dämpad vit-maktmusik.

Läs mer: S får byta strategi om de ska rädda arbetarna från SD

skärmpdump från Twitter.

För nu har de äntligen släppts in i borgerlighetens finrum. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lägger gemensamt budgetförslag. Liberalerna vågade inte riskera palatsrevolution vid helgens landsmöte varför budgetsamarbetet sattes på paus.

För han är så oändligt glad och tacksam att han fått igenom så mycket i högerns gemensamma budgetförslag.

Annons

Jimmie Åkesson kunde inte bry sig mindre. Gävleborgsdistriktets ordförande Roger Hedlund (SD) var så upphetsad att han var tvungen att nypa sig i armen på Twitter.

Annons

Expressens David Baas uttrycker den undran jag själv sitter med under programmets gång: Vad i Sverigedemokraternas essens är det som lockar över hundra SD-politiker som uttryckt sig rasistiskt, våldsuppmanande eller som har kopplingar till nazism?

De hundra har avslöjats av just Expressen sedan partiet kom in i riksdagen 2010. Somliga har blivit uteslutna, andra inte.

Låt oss tala sakpolitik, tänker Jimmie Åkesson och ler trött och uttråkat åt bilder på nazistgubbar och skinskallekillar. För han är så oändligt glad och tacksam att han fått igenom så mycket i högerns gemensamma budgetförslag. I hjärtefrågan som ändå påverkar allt i Åkessons bok; invandringen. Nästan blygsam när det kommer till anspråk på ministerposter i en framtida regering. Åkesson skruvar generat på sig när han får frågan – men om SD går om M då?

Han försäger sig inte trots att han vet att vi förstår. Över tio år i toppolitiken har slipat bort uttrycken som en gång lockade. Det är nära nu.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy